Vučić o samitu: "Nije bilo burno, uživao sam" - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vučić o samitu: “Nije bilo burno, uživao sam”

Plenarni sastanak lidera Zapadnog Balkana je završen, a trajao je duže zbog usaglašavanja zaključaka.

  • Mi smo prihvatili predložene zaključke, trebalo bi zajednički da radimo. Bilo je mnogo stvari oko kojih nismo saglasni, jedno ključno pitanje bilo je pitanje promena granica. Zalažemo se za princip nemenjanja granica priznatih od strane UN, to je jedino telo u svetu oko kojeg možemo da se dogovorimo, a ostatkom teksta smo zadovoljni. Drugi su tražili mnogo više. Imali smo pristojan i dobar sastanak uz mnogo replika, duplika, ali na to smo navikli već – rekao je Vučić.

On je kazao da je najvažnije da postoji koncezus da se ceo region nalazi na evropskom putu i da treba zajednički da radimo.

  • Mislimo da granice ne treba da se menjaju, kako ćete da kažete da poštujete princip nemenjanja granica kad 2008. ne menjate? Za nas se granice ne menjaju sem one što su priznate UN – dodao je predsjednik.

Ističe i da se “govorilo se i o brisanju granica između zemalja u regionu, mnogo toga ima dobro u zaključcima, ali nismo mogli o svemu da se dogovorimo”, kazao je Vučić.

  • O granicama mislimo različito ali pronašli smo konsenzus – zaključio je predsednik.

O nastavku dijaloga sa Prištinom

  • Dijalog sa Prištinom bi trebalo da se nastavi, ali neko mora da razume da što se dijaloga tiče mora da postoji volja da se postigne kompromis. Ako dođete i kažete da mora da bude “kako ja kažem i nikako drugačije” onda to obično bude nikako. Nadam se da će neko da razume da mora da razgovara, a ne da naređuje jer naredbe odavno ne prolaze – istakao je predsednik.

Da li je bilo napada na Srbiju?

  • Meni nije bilo burno ja sam uživao. Džaferović je govorio da nismo granicu potpisali pa sam mu objasnio da smo jedno dogovorili, a oni su promenili svoje želje kada su došli u Beograd. Džaferović uvek pravi tu vrstu paralelizma i jednako su mu krivi Srbi i Hrvatska. Napravio je šest ili sedam tačaka za šta mu je Srbija kriva, a šta Hrvatska – kazao je predsednik.

Dodao je da je svako iznosio svoje stavove jer je otvoren dijalog, gde se iznose različite ideje.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Zapadni Balkan: Najniže penzije u BiH i Srbiji

M.

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku je veliki blagoslov

M.

Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

M.

Ostavite komentar