21. Septembra 2022.

Vučić o najavama ruskog predsjednika “Ne, ne mislim da Putin blefira”

Big Portal

Gostovao je sa bivšim specijalcem za dijalog Ričardom Grenelom, koji ga je odmah pitao o Kosovu, podsjetio da su se posljednjih nedjelja bile prisutne tenzije oko Kosova, ali pitao ima li razgovora po tom pitanju.

– Verujem da smo uspješno deeskalirali sutuaciju sa kojom smo se suočili prije nekoliko nedjelja. Moramo da uložimo još napora da se nastave razgovori i nadam se da će i druga strana shvatiti korist od razgovora umjesto – rekao je Vučić.

Povodom Vašingtonskog ugovora i da se Srbija obavezala na diverzifikaciju energetike, rekao je da “nije pitanje samo odnosa sa Rusijom, već i toga što je dobro za Srbiju”.

– Uvijek smo imali tradicionalno dobre odnose sa Rusijom i Ukrajinom i poštovali terotorijalni integritet svih zemalja u svijetu, ali smo i osudili invaziju na Ukrajinu u skladu sa Poveljom UN. Moraćemo da vidimo sve mogućnosti, kako da unaprijedimo energetski sektor- istakao je Vučić.

Na pitanje da li šta misli da li predsjednik Rusije Vladimir Putin blefira povodom najave upotrebe nuklearnog oružja, rekao je da ne misli.

– Tražite od mene da budem politički analitičar, a ja to nisam. Ali ne, ne mislim da blefira – rekao je Vučić.

https://www.instagram.com/p/CixZdo2svAc/

Vučić boravi u Njujorku, gdje je juče počela debata svjetskih lidera na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN).

Otvaranju je prisustvovao i Vučić, koji će se danas obratiti na GS UN.

Generalna debata traje do 26. septembra, a Vučić će se obratiti sutra, prenosi Blic.

Najteže pitanje Bajden – Tramp

Upitan da uporedi odnos sa aktuelnim predsjednikom SAD Džoom Bajdenom, i bivšim predsjednikom SAD Donaldom Trampom, Vučić je diplomatski odgovorio da je to – najteže pitanje.

– Predsjednika Bajdena sam sreo četiri, a Trampa dva puta, Bajden je bio najpripremljeniji političar od svih koje sam sreo. A što se tiče Trampa, on je drugačiji tip ličnosti, harizmatičan, buldožer i čovjek koji uvijek želi da vidi rezultate zbog čega je akcenat u rješavanju kosovskog problema stavio na ekonomiju – kazao je Vučić.

Ocijenio je da je Tramp bio svjestan da ekonomija može povezati narode na Balkanu i da bi ekonomsko unapređenje života ljudi pomoglo da se riješe problemi.

FOTO: 
DAVID MAXWELL/EPA
FOTO: DAVID MAXWELL/EPA

– Trampova administracija se posvetila konkretnim problemima kako bi poboljšali živote. Čak 20 federalnih agencija je pokušalo da nam pomogne, kako bi sve strane napredovale ekonomski – rekao je Vučić i naveo povećanje trgovinske razmjene i sa SAD i u regionu, kao i da je Amerika podržala Otvoreni Balkan što je značajno za sve.

Srpskainfo.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare