29. Oktobra 2019.

Vučić o EU: Ako nas ”se sete za Dan bezbednosti…”

Big Portal

Vučić kaže da je pitanje „šta je to što mi treba da činimo, da bi imali koristi i kada možemo da očekujemo članstvo u EU, ako svoj posao obavimo“ pitanje na koje danas nije lako dobiti odgovor.

Prenio je da su ga evropski zvaničnici pitali zašto je “veća vidljivost” odnosa Srbije sa Rusijom, posebno u vojnoj sferi, na šta je kaže, u prijateljskom tonu, jer je posebno zahvalan Junkeru, ali i Hanu što su uvijek pokazivali veliko poštovanje prema Srbiji, ukazao kako to izgleda iz našeg ugla.

“Kada hoćemo da kupimo oružje kod zapadnih evropskih zemalja onda nas isputuju šta ‘šta će vam ovo i ono..’.i to traje tri godine. Jedini je Emanuel Makron promenio stav i kazao, hoćete ‘Mistral’ evo vam”, dodao je on.

“Sada ne moram da objašnjavam nikome jer imamo suverenu zemlju. Zar naše pare nisu dobre?”, zapitao je on.

Ponovio je: Srbija je suverena zemlja i da će se tako ponašati.

“Bićemo na evropskom putu, iako nije jasno šta će da se zbiva sa EU, niti nama, niti ovima u Uniji”, naglasio je on.

U izjavi novinarima u Briselu kazao je da je bolje, od drugih u regionu, predviđao šta će se dešavati oko procesa evropske integracije i da je to rekao i Ediju Rami i Zoranu Zaevu prilikom susreta u Novom Sadu.

“Naše je da u regionu uređujemo bolje odnose, čuvamo stabilnost, radimo i sprovodimo reforme, a da li će ‘da nas se sete za dan bezbednosti’, to je drugo pitanje”, kazao je on.

Istakao je da EU ne može da očekuje od nas više od racuonalnog pristupa evropskim integracijama, i da nije realno očekivati strahoviti entuzijazam i oduševljenost građana Srbije. Vučić:Makronova ideja nije strašna za SRB,cilj članstvo u EU

Vučić je komentarisao i ideju Emanuela Markona koji govori o strateškom partstvu zemalja regiona sa EU, umesto članstva i drugačijoj metodologiji na evropskom putu.

“To su manje više nagađanja ili kako će da dođe do izmene teksta postojećih dokumenta EU”, rekao je Vučić.

Za Srbiju ništa od toga nije strašno bolno, rekao je. “Samo da znamo šta nam je činiti”.

“Tu sada postoje različite priče, ali ako otvorite ili privremeno zatvorite pet ili deset poglavlja možda bi mogli da učestuvjemo u podeli strukturnih fodnova u tim oblastima”, napomenuo je Vučić.

“Onda ne bi čekali pet ili sedam godina da dobijemo novac za energetiku i ekonomski i regionalni razvoj. Teško je da izmerite sada, imao dobrih stvari i na jednoj i drugoj strani. Ali, naš krajnji cilj je članstvo u EU”, naglasio je Vučić.

Kaže da lično veoma poštuje Makrona i da je sa njim razgovarao tokom posjete sedam ili osam sati i da vjeruje da predsjednik Francuske želi Srbiji najbolje, i da voli Srbiju.

“Siguran sam da će se potruditi da pronađemo za našu zemlju ono što je najbolje”.

Vučić dodaje da postoje nagađanja oko toga da li će poslije lokalnih izbora u martu u Francuskoj, doći do promjene određenih dokumenta EU i kakve će ”definicije” po pitanju daljeg proširenja biti usvojene – ne može niko trenutno da kaže.

“Komisia će morati da bude ustanovljena i da donese odluke da li će se više pitati komisija ili države članice. Ranije je komisija više odlučivala. Čini mi se da da se sada ide više na suverenistički pristup da države člance donose značajnije odluke”, rekao je Vučić.

TANJUG

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare