6. Oktobra 2021.

Vučić: Nismo se usaglasili ni oko čega; Tražiću da potvrde da neće priznati Kosovo

Big Portal

Vučić se obratio medijima posle Samita lidera EU i Zapadnog Balkana iz redova Evropske narodne partije (EPP).

“Snaga Evropske narodne partije je u centralnoj i jugoistočnoj Evropi posle ovih izbora u Nemačkoj. Mi smo u ovom trenutku, uz rumunsku partiju predsednika Johanesa, najistočnija narodna partija na vlasti. Uprkos drugom mestu na nemačkim izborima, Narodna partija je i dalje najveća u Evropi”, počeo je Vučić.

Vučić kaže da se Srbija nije saglasila sa dva albanska predstavnika. Predsednik je istakao da nije bio srećan zbog onoga što je čuo o BiH. Nikada nije primetio tolike razlike u govorima predstavnika tri naroda u BiH.

“Ni u čemu se nismo saglasili sa oba albanska predstavnika. Najupečatljivije je što nisam bio srećan onim što sam čuo od bosanskih predstavnika. Ne možemo da računamo na apsolutno bezbedno i sigurno okruženje. Razlike između tri naroda nikada nisu bile izraženije”.

Problemi u BiH

Predsednik je istakao da nije bio srećan zbog onoga što je čuo o BiH i da nikada nije primetio tolike razlike u govorima predstavnika tri naroda u BiH.

“Na Samitu sam saznao da je slovenačka delegacija predložila da do 2030. sve zemlje Zapadnog Balkana budu primljene u EU. Mislim da to neće biti prihvaćeno. Ima više zemalja, ali tri snažne su baš protiv toga. Nemam iluzija po pitanju brzog ulaska u EU. Za nas je važno da budemo na evropskom putu. 62 odsto naše trgovine je sa njima, 67 odsto izvoza… Mi moramo da vodimo računa o sebi”.

O ulasku u EU

Vučić je naglasio da je Srbija najspremnija za EU od svih sa Zapadnog Balkana, ali da je to sada političko pitanje.

“Građani Srbije znaju, ne žele da se kvare odnosi ni sa Rusijom ni sa Kinom”.

“Siguran sam da će sutra Evropljanima svih nas i naših svađa biti preko glave. Nemam prevelika očekivanja, ali sam siguran da ćemo poslati pozitivnu poruku”.

Od Grčke potvrda da neće priznati Kosovo

Vučić je najavio da će sutra od Micotakisa tražiti potvrdu da Grčka neće priznati Kosovo.

“Neki evropski službenici odlaze u Vašington da traže od Amerike da izvrše pritisak kako bi pet zemalja EU priznale nezavisnost tzv. Kosova”, rekao je predsednik.

Predsednik objašnjava da je neverovatno koliko Srbiji prigovaraju neke evropske zemlje saradnju sa Rusijom i Kinom, a te iste zemlje koje kritikuju Srbiju ne mogu bez Putinovog gasa i imaju odličnu trgovinsku razmenu sa Kinom.

Ranije danas, predsednik Srbije se sreo sa Draganom Čovićem, predstavnikom hrvatskog naroda u BiH i predsednikom HDZ BiH, i bivšim premijerom Bugarske Bojkom Borisovim.

Vučić će sutra učestvovati na Samitu EU – Zapadni Baljan na Brdu kod Kranja, a razgovaraće i sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom, austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom…

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare