19. Maja 2022.

Vučić: Nedvosmisleno idemo ka EU, Unija najznačajniji partner

Big Portal

Vučić je, nakon razgovora sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarl Mišelom, rekao da građani Srbije treba da znaju da to nije samo emocionalno pitanje, već pitanje razuma i vrijednosti.

Podsjetio je da je robna razmjena u prošloj godini sa EU iznosila 31 milijardu evra, a roba usluga 37 milijardi evra.

EU, prema njegovim riječima, učestvuje u ukupnoj trgovini sa više od 60 odsto.

Vučić je prenio da je u prvih četiri mjeseca ove godine povećana trgovinska razmjena za 33 odsto i da je dostigla 9,1 milijardi evra, te je procjena da će u naredne tri godine biti iznad 50 milijardi evra.

“To govori o značaju EU, državama članice, fabrikama koje grade u našoj zemlji, izvozu koji ostvarujemo, uvozu robe. Najveći izvoz i uvoz imamo sa u EU. EU je ubedljivo najveći investitor u našoj zemlji sa 67 odsto udela”, rekao je on.

Naglasio je da to građani treba da znaju, i da mora da bude fer i pokaže poštovanje prema novcu i prema svemu što je EU ovde učinila.

“Hvala na strukturnim i suštinskim promenama u zemlji”, kazao je on.

Vučić je posebno poželio dobrodošlicu Mišelu Srbiju i naglasio da to ne govori iz kurtuaznih razloga, već što iskreno misli i osjeća da je njegova posjeta u ovom trenutku veoma značajna za budućnost naše zemlje.

“Posebno sam zahvalan Mišelu što je uvek bio spreman da čuje argumente srpske strane makar se s njima ne slagao, što je uvek imao ne samo dovoljno vremena, i što je pokazivao dovoljno pažnje i želju da idemo brže u EU, što je sve činio ličnom snagom i ugledom da mi provodimo reforme brže, ali i da neke zemlje razumeju zašto je važno da Zapadni Balkan bude deo evropskog kontinenta, ne samo u geografskom, već u svakom smislu”, istakao je on.

Vučić je ukazao da su danas zajedno posjetili Naučno tehnoloički park koji, kaže, ne bi postojao da nije bi bilo zančajne pomoći EU.

“Napravićemo zajednički park u Sarajevu, i verujem da ćemo za to dobiti dodatnu podršku EU”, dodao je on.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare