Vučić: Ne miješamo se u odluke BiH, ali Srbija neće u NATO - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vučić: Ne miješamo se u odluke BiH, ali Srbija neće u NATO

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Srbija ne meša u unutrašnje stvari drugih država i da su odluke Bosne i Harcegovine – odluke organa i političkih stranaka u toj zemlji. Vučić je to rekao na pitanje novinara BN TV da li, posle dogovora Milorada Dodika, Dragana Čovića i…

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Srbija ne meša u unutrašnje stvari drugih država i da su odluke Bosne i Harcegovine – odluke organa i političkih stranaka u toj zemlji. Vučić je to rekao na pitanje novinara BN TV da li, posle dogovora Milorada Dodika, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića o formiranju Saveta ministara BiH, ta država “lagano klizi ka NATO-u”.

Predsednik je istakao da može da govori samo o Srbiji, koja će, ističe, ostati vojno neutralna, i neće ići ni u NATO, niti u bilo koji drugi savez.

“Mislim da je to najbolji put, a koji će put izabrati BiH njihova je stvar. A šta mi, Srbi mislimo, to je već neko drugo pitanje”, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija ostaje vojno neutralna i da zato i brine o svojoj bezbednosti i unapređuje svoju vojsku, jer želi da bude slobodna, da ne zavisi od bilo koga i da sama čuva svoje nebo, zemlju i reke.

“Dovoljno je bilo da pogledate paradu u Nišu, i onu u Kninu, da vidite kako je za pet – šest godina Srbija napredovala, dramatično”, primetio je Vučić.

Na isto pitanje, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je ranije obavljao dužnost ambasadora u BiH, rekao je da je to “interesantno pitanje”, ali da kao ambasador Rusije u Srbiji ne može da komentariše dešavanja u drugoj zemlji.

On je rekao da Rusija poštuje stav Srbije o vojnoj neutralnosti, za koji kaže da u najvećoj meri doprinosi stabilnosti, razvoju i saradnji u regionu.

Kako je primetio, ako je Srbija neutralna, ima dodatne mogućnosti da se usredsredi na ekonomiju i realizaciju projekata koji doprinose boljitku cele zemlje.

“To je važno. Razumem da ovo nije direktni odgovor na pitanje, ali ja želim da izrazim zahvalnost i potvrdim ono što je predsednik rekao – Srbija je pouzdan, stabilan partner i Rusija je stabilan, kredibilan partner. Mi smo najbolji partneri u svim sferama i naša zajednička istrajnost da damo doprinos stabilnosti na Balkanu”, rekao je Bocan-Harčenko.

(Tanjug/BN)

Danas objavljeno

Vlada Srpske: Biće predložen novi zakon o nepokretnoj imovini

Vanja A

Šolc: Ne možemo slati tenkove Kijevu

Vanja A

Jasno upozorenje: Spremni na nuklerni sukob?

Vanja A

Ostavite komentar