25. Jula 2021.

Vučić: Nametnute odluke nikada nisu donijele ništa dobro

Big Portal
  • One su donosile samo veće podjele. Vidjećemo kako će to da izgleda u budućnosti – rekao je večeras Vučić, povodom odluke odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zabranu negiranja genocida.

Vučić je istakao da još nije dobio analizu svih pravnih eksperata, ali da je važno da prvo ukaže pijetet prema srebreničkim žrtvama, kao i da kaže koliko je važno sa Bošnjacima da se grade ne samo prijateljski, nego i bratski odnosi u budućnosti.

  • Svi smo mi, odnosno pojedini pripadnici naroda su pravili stvari kojim ne moramo uvijek da se ponosimo. Ali, mislim da je budućnost u odnosima Srba i Bošnjaka od ključnog značaja. Moraćemo da razgovaramo, da se poštujemo, a ne da gledamo kako da jedni drugima zabadamo nož u leđa – rekao je Vučić za TV Pink.

On je naveo da zna da je danas vrlo teško razgovarati sa Bošnjacima kad god se pomene Srebrenica, kao i sa Srbima kada se pomenu neke druge teme.

  • Ali, mi moramo da otvorimo taj dijalog, koji nema veze samo sa vlastima i koji mora da bude širok društveni dijalog, jer mi sa Bošnjacima dijelimo prostor i u BiH i u Srbiji. Mi zato moramo da gradimo najbolje moguće odnose – rekao je Vučić.

On je naveo da je najgluplje kada se po sarajevskim ili beogradskim kafanama priča da će neko nekoga zgaziti, te istakao da Srbi i Bošnjaci ne treba da se gaze, nego moraju da čuvaju mir i da gledaju u budućnost.

  • Kada sam rekao da će se nastaviti sa rezolucijama o Srebrenici nisam pogriješio. Nastavlja se sa pritiscima na Srbiju i na cjelokupan srpski narod. Politika Srbije je očuvanje njenih granica i položaj srpskog naroda, ništa više od toga. Tuđe granice nas ne interesuju – rekao je Vučić.

On je rekao da će se Srbija suočavati sa još većim pritiscima od Kosova i Metohije do Republike Srpske, jer nikada jedan dio velikih sila nije želio da Srbija ide brže od regiona.

  • Svi žele da zauzdaju Srbiju i zato će biti sve većih udara na Srbiju – dodao je on.

Komentarišući to što Hrvatska vlast hoće da stavi lik Nikole Tesle na kovanice valute evro, Vučić je upitao kakve veze Tesla ima sa Hrvatskom.

  • Nikola Tesla je srpskog porijekla, od oca i majke koji su Srbi, njegova porodica je ubijena u ustaškoj NDH zato što su bili Srbi – rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, to što je rođen u Smiljanu kod Gospića ne znači ništa.

  • Srbija može da bude vezana za Teslu. To je njegova matica, a on se ponosio time što je Srbin. Ponosio se svojim srpskim rodom i američkim državljanstvom, a mi smo ovdje izmišljali priču o tome kog je porijekla Tesla zbog bratstva i jedinstva – rekao je Vučić.

On je rekao da je to zato što će Srbija prvi put u svojoj istoriji krajem ove godine imati BDP koji će u apsolutnim brojevima moći da se mjeri sa Hrvatskom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare