Vučić: "Nadao sam se da ćemo se dogovoriti s Prištinom" - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vučić: “Nadao sam se da ćemo se dogovoriti s Prištinom”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se nadao da će sinoć biti postignut dogovor Beograda i Prištine.

On je u Nišu podsetio da je dijalog koji je juče održan u Briselu dve delegacije bio neuspešan.

“Ne uslovlovljamo nikad razgovore, dijalog i pod okriljem EU je za nas nešto što je osnovno i čemu smo privrženi”, napomenuo je Vučić.

On je kazao da ne može da govori detalje o pregovorima koje je juče vodio šef Kancelarije za KiM Petar Petković.

“Želim da verujem da nismo daleko od rešavanja trenutnog problema, a nadam se dać emo time uspeti da izbegnemo eventualne buduće probleme što je važno i za nas iza Albance”, kazao je on.

Podsetimo, na severu Kosova i Metohije već danima traju blokade na prelazima zbog odluke Prištine da sa automobila skida srpske tablice i zamenjuje ih tzv. kosovskim registarskim tablicama.

Vučić je upozorio da svaka vrsta destabilizacije utiče loše na ceo region.

“Svaka vrsta problema svima nama pravi veliki problem u privlačenju investicija i svemu drugom”, kazao je on.

Vučić je napomenuo da će Srbija morati da se bori za svoje interese.

“Nećemo biti član EU dok u potpunosti ne rešimo naše odnose sa Prištinom”, rekao je on.

Predsednica Evropske komisije danas je nastavila posetu Beogradu u okviru posete regionu Zapadnog Balkana.

Nisam dobio nikakve signale o tome iz EU, razgovarao sam i sa gospođom Fon der Lajen, rekao je Vučić govoreći o mogućnosti ukidanja bezviznih putovanja u Evropsku uniju za Srbiju.

On je to nakon potpisivanja sporazuma o izgradnji autoputa Niš-Priština i početka izgradnje železničke deonice Niš-Brestovac, rekao da je o tome razgovarao sinoć sa predsednicom EK Ursulom fon der Lajen, i istakao da je ona i danas ponovila da Unija želi SRbiju i druge zemlje regiona u zajednici evropskih naroda.

“Nismo maloumni da ne znamo da postoje različita viđenja EU, ali ne mislim da bi to bilo strateški pamentno ni za EU. Bilo bi pametno da pokazuju da je EU i dalje privlačna svima i verujem u reči fon der Lajen da žele Srbiju i druge zemlje u EU”, rekao je Vučić.

On je dodao da zna da ima i onih koji misle da članstvo u EU nije prioritet, ali da događaji poput današnjeg pokazuju orjentaciju Brisela i šta sve, kako je rekao, možemo zajedno da uradimo.

“Mi smo za ovaj put dali 16 miliona evra, EU 45 i mi bi vrlo teško bez EU mogli svih 60 miliona da damo. Da li ćemo naredne godine biti članica EU – nećemo, ali za nekoliko godina ne znam”, rekao je Vučić i istakao da u narednom periodu moramo da se pozabavimo i pitanjem energetike koja je veoma važna.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen dodala je da je regionalna integracija veoma važan proces jer je, pre svega za dobrobit građana.

“Ali ona mora da se odvija paralelno sa pristupnim procesom i veoma je podržavam”, rekla je fon der Lajen odgovarajući na pitanje novinara da li podržava ideju bliske saradnje u regionu.

Danas objavljeno

KPS od jutros preuzeo kontrolu na Јarinju i Brnjaku

M.

Imunizacija u Srbiji u punom jeku: Stiglo još 250.000 doza “Sputnjika”

M.

Otmice i nasilje na Haitiju – bande preuzimaju kontrolu nad glavnim gradom

M.

Ostavite komentar