Vučić: Nad Srbima je izvršen genocid - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vučić: Nad Srbima je izvršen genocid

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac u Spomen parku Sremska Mitrovica povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog koncentracionog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu i njegovog najvećeg stratišta Donja Gradina.

Poručio je da Srbija neće zaboraviti nijedan logor, niti jednu grobnicu i nijedan zločin, kao ni imena onih koji su sprovodili istrebljenje srpskog naroda. Nemamo na to pravo, rekao je Vučić.

Naveo je da je tokom ofanzive ustaških snaga u koordinaciji sa Nemcima 1942. godine izvršena akcija hvatanja stanovnika po Fruškoj Gori i Sremu, oni su zatim maltretirani i odvedeni na srpsko pravoslavno groblje gde su streljani, od noći 30. na 31. avgust, do 11. septembra.

Ta zverska ubistva zabeležena su filmskom kamerom.

Sremska Mitrovica jedno je od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu, mesto gde je ubijeno više hiljada Srba, među kojiima i veliki slikar Sava Šumanović.

Na spomeniku u Sremskoj Mitrovici, na tri kamene ploče, između ostalog, zabeležno je da su tu Nemci i ustaše od 1941. od 1944. godine ubile 7.950 ljudi i žena.

Iz jasenovačkih logora smrti nikada se nije vratilo oko 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Koncentracioni logor Jasenovac-Donja Gradina bio je i jedini logor za decu u Drugom svetskom ratu.

Njih oko 20.000 nije dočekalo slobodu.

(RTS)

Danas objavljeno

Zaharova ima poruku za Podgoricu

M.

Obezbjedili se za zimu: Gasprom im povećao snabdijevanje

M.

Rusi Zapadu: Naši ciljevi zavise od vas

M.

Ostavite komentar