2. Novembra 2021.

Vučić na Samitu o klimi: Znamo šta su naši ciljevi na jedinoj planeti koju imamo

Big Portal

Vučić je istakao da su svi saglasni da se mora ulagati u životnu sredinu i u borbu protiv klimatskih promjena.

“Svi se slažemo dabuduće generacije moraju da se obrazuju kako ne bi ponovili greške koje smo mi napravili na jedinoj planeti koju imamo”, dodao je Vučić u obraćanju na Samitu lidera o klimatskim promjenama – COP26 u Glazgovu.

Dodao je da je počastvovan time što je Srbija na skupu u Velikoj Britaniji jedna od rijetkih predstavnika istočno-evropske grupe zemalja.

Podsjetio je da je Srbija i potpisnica Pariskog sporazuma o ublažavanju klimatskih promjena, kako bi doprinijela smanjenju efekta staklene bašte, što je, dodao je, ključni dio sporazuma, koji neke zemlje još uvijek nisu ostvarile.

“Čvrsto verujemo da je ovo sjajna prilika za Srbijiu da pruži doprinos finalizaciji dogovora, za koji se nadamo da će biti unapređen u odnosu na Parizski sporazum”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da Srbija želi da kao rezultat do 2050. godine godine prilagodi kroz nove, industrije i nova radna mjesta, kako bi se smanjio efekat staklene bašte.

Ukazao je da je “zeleni plan” Srbije u velikoj mjeri povezan sa ekonomskom stabilnošću zemlje.

Dodao je da će Srbija izdati i zelene obveznice, koje će doprinijeti očuvanju i napretku naše ekonomije.

“Svi znamo šta su naši ciljevi, koji su za neke bajka, ali da moramo da radimo na njima i budemo iskreni jedni prema drugima. Sve zavisi od primene ovih planova u Srbiji. Vilijem Šekspir je rekao da treba pisati za one koji slušaju. Vreme je da slušamo, ako ne budemo slušali nece ostati ništa za našu decu”, rekao je Vučić.

On je istakao i pitanja kojima bi trebalo da se pozabavimo, a neka od njih bi trebalo daju odgovore koja će biti interesna stopa, kako da se pristupi interesnim fondovima, kako da se tretiraju nuklearne elektrane, kako da se grade obnovljivi izvori energije…

“Kako ćemo rešavati sisteme javnog duga, kako ćemo tretirati cene prirodnog gasa. Došao sam ovde da korostim električno vozilo od Londona do Glazgova, kako ćemo uspeti da mikrokobalt, koji nastaje od tih vozila preradimo…”, rekao je Vučić.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare