4. Septembra 2020.

Vučić iz Vašingtona: Ovo je dobar sporazum za Srbiju

Big Portal

Prema riječima predsjednika Vučića, ovo je za Srbiju dobar sporazum.

“Albanci su rekli da će sve potpisati ako se vrati tačka 10. Nema međusobnog priznanja, Srbi mogu da odahnu. Kada je u pitanju Mini-Šengen imali su neke primjedbe, miješali su sa Šenženom, nismo baš razumjeli ni mi ni Amerikanci”, kaže Vučić.

Ovo je dobar sporazum za Srbiju, zvučaće slavodobitno ako kažem da čestitam, ali sam iskreno zadovoljan, i svi članovi delegacije, onim što smo postigli”, rekao je Vučić.

On je istakao da je reč o bilateralnom sporazumu sa SAD.

“Ovo nije trilateralni sporazum. Važna je razlika. Ovo je sporazum koji je Srbija napravila sa SAD, treća strana nije priznata kao subjekat međunarodnog prava, što je važno za nas”, rekao je Vučić.

On je dodao da je od izuzetnog značaja potpisati bilateralni sporazum sa SAD.

Jedna od tačaka je bila i priznavanje diploma. “Dve strane se slažu da će da rade zajedno sa SAD organima na “vizibiliti” studiji da se podijele energetski resursi jezera Gazivode, kaže.

Vučić dalje objašnjava da trenutno ne dobijamo struju sa Gazvoda, a ovako ćemo učestvovati u podjeli. Za nas je to odlično, a u Prištini je izazvalo nemire, dodaje.

Albanci su morali da prihvate da u narednih godinu dana neće moći da traže članstvo u međunarodnim organizacijama, a naša država neće tražiti povlačenje priznanja.

“Naši domaćini su mislili da mi treba da pozovemo Izrael da priznaju nezavisno Kosovo. Mi smo rekli da ne možemo to da uradimo. Odigrali smo na sledeći način – idemo u dva sporazuma. Ako budete poštovali Srbiju mi ćemo za godinu dana da prebacimo ambasadu kod vas, pokazaćemo potovanje Izraelu, ali ne učestvujemo u onome što su potpisali sa Albancima”, kaže.

Među ostalim stavkama su regulacije koje se odnose na 5G mrežu, bezvizni režim, slobodu religije, zaštitu religijskih objekata SPC, Amerikanci garantuju da će se sudske odluke sprovoditi u djelo, dekriminalizacija homoseksualnosti, osuđivanje Hezbolaha.

Prema Vučićevim riječima, ovaj sporazum je izuzetno pozitivan ako se uzme u obzir i da su SAD priznale nezavisnost Kosova.

Naglašava da nema suviše igre sa Amerikom, kada je u pitanju sporazum.

Prištinu ne smijemo da gledamo samo kao neprijateljsku stranu. Prema njegovim riječima, oni nas gledaju “kao što Marko Đurić gleda njih”.

“Hoću ljudima da se zahvalim, Imamo danas važne ekonomske sastanke, čekaju nas teški sastanci u Briselu o Zajednici srpskih opština. Sve se ubrzava.Pravo odavde idemo u Brisel. Hoću da se zahvalim ljudima u Srbiji na podršci i brizi, što su vjerovali u nas i što vole Srbiju. Srbija dobro ide naprijed i predsjednik Tramp nas je pohvalio”, rekao je na kraju.

(B92 Foto: TV Prva)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare