Vučić iz Brisela: Po svaku cijenu ću čuvati mir! - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vučić iz Brisela: Po svaku cijenu ću čuvati mir!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Brisela, gdje boravi u radnoj posjeti i rekao da su mir i sigurnost za Srbiju od najvećeg značaja.

 • Očigledno je da smo razgovarali oko granica, ja sam govorio o licemerju onih koji su mijenjali granice. Zadovoljan sam! Neophodnost je očuvanje mira – rekao je Vučić.
 • Mnogi od prisutnih zemalja članica su mislile da su mnogo važnije od UN. Sadržinom papira sam zadovoljan, to je jedna proklamacija našeg zajedničkog puta, podrške na evropskom putu. Sve su svemu dobar sastanak, u otvorenom tonu, i to je doprinos razvoju demokratije u regionu – dodao je predsjednik Vučić.
 • Željeo sam da se unese tačka gdje će morati da se ispoštuje ono što su usvojile Ujedinjene nacije – rekao je Vučić.

Predsjednik je, odgovarajući na pitanja novinara, govorio i o zahtjevima koje je iznijela Priština.

Naveo je da su govorili o viznoj liberalizaciji u Prištini, ali da ne može da piše “Kosovo” jer mi ne priznajemo (tzv.) Kosovo.

Istakao je da je Srbija spremna da učestvuje u dijalogu, ali je danas izneta agenda Prištine u kojoj “nema ničega racionalnog”.

 • Oni su insistirali na nečemu što nije pisalo na dokumentu, da se ubaci u dokument, što je podrazumjevalo upisivanje granica koje ne postoje. Ja sam se prvo trudio da nešto objasnim argumentima, potom sam shvatio da je uzaludno traćiti vreme. Nisam htio da postupim tako da gazim po našim interesima, to bi bilo gaženje Srbije – objasnio je Vučić.
 • Neki od njihovih saveznika, zemalja koje su priznale nezavisnost, su mi rekli “mi ovo ne razumemo”.
 • Ja smijem da kažem našem narodu koliko je naša pozicija teška, a ne želim da ulazim u to kako su neki drugi to predstavili – navodi Vučić i dodaje da je već rekao da će po svaku cenu čuvati mir i “da ne želi bilo kojoj majci da donese sina u kovčegu”.
 • Moj odgovor je da nisam optimista jer sam danas video nešto iracionalno – rekao je predsednik.
 • Ja suštinski nisam vidjeo raspoloženje za ozbiljan razgovor i dijalog. Ti ljudi žive u 1999. godini. Sredina 1999. i 2009. Morate da razgovarate, ponudite nešto, ali ja to nisam vidjeo kod njih.
 • Ja nisam insistirao da nešto mora da uđe u dokument, nego da ako se ne slažemo ni mi ni oni, da se to odbaci, ali oni su željeli da ubace nešto što ne postoji – rekao je Vučić.
 • Nisu se svi saglasili. Ima jedna rečenica na kojoj je insistirao Đukanović. Da se ide po principu regate, što znači da Srbija i Crna Gora idu prvi, a nama je bitnije da vidimo šta možemo da uradimo u našem regionu – izjavio je Vučić.

Kako je rekao predsjednik, naša ekonomija je pre samo nekoliko godina bila dosta slabija nego danas, da je skočila za više od 50 odsto za sedam godina.

 • Pričamo o čistim i jasnim brojevima. To je zemlja koja može da bude članica EU što se tiče bogatstva, zato je važan mir u regionu. Zato je bilo važno da odgovaramo pristojno na nešto što nije uvijek bilo učtivo.

Kako je rekao, Srbija “nikome ništa ne duguje i sve plaća na vrijeme”.

 • U kakve god reforme idemo, ima sve da platimo. Ni dolar nigde nikome ne dugujemo.
 • Ja sam Putina upoznao 2013. i postideo se jer je on rekao “Vi Srbi ništa ne plaćate”. Srbija ne duguje ni dolar, Srbija sve izmiruje bez greške – rekao je Vučić.

(BN/Novosti)

Danas objavljeno

Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu

V.R.

Gužve na izlazu iz BiH

V.R.

Mačetom napao policajce, a zatim pucao na njih

M.

Ostavite komentar