Vučić iz Brisela: Ovo je jedna od najboljih posjeta - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vučić iz Brisela: Ovo je jedna od najboljih posjeta

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je Beograd kao i do sada posvećen dijalogu sa Prištinom i da će u narednom periodu biti još posvećeniji, te da se nada da će naići na istu odlučnost i sa druge strane.

Vučić je rekao, nakon razgovora sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, da je jedna od dominantnih tema bila usklađenost Srbije sa deklaracijama EU koje se odnose na različita spoljnopolitička pitanja.

“Očekujem poteškoće, ali takođe smo razgovarali o problemu Кosova, ali mi smo se obavezali i odlučni smo da povećamo nivo usklađenosti sa deklaracijama EU. Naravno, biće nekih izuzetaka zbog teške pozicije i to ne krijem, ni ovde, ni tamo”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je naglasio da Beograd ima podršku Evropske komisije za izgradnju željezničke pruge između Beograda i Niša, ali i od Niša do granice sa Sjevernom Makedonijom što će omogućiti bolju povezanost sa Bečom, Zagrebom, Atinom, Solunom, Sofijom i Istanbulom.

Borelj je naglasio da je EU potpuno posvećena evropskoj perpsektivi zapadnog Balkana, a da je svakako Srbija centar tog regiona.

U skladu s tim, on je naveo da je tema koja mora da se pokrene usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU i sa stavovima EU.

“Mnoge države članice zahtivaju jasnu usklađenost Srbije na tim poljima. Neophodna je zajednička bezbjdnosna i spoljna politika”, poručio je Borelj.

On je pohvalio posvećenost Vučića razgovorima sa Prištinom pod okriljem EU.

“Ohrabrio sam predsjednika Vučića da nastavi kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Кosova”, kaže Borelj.

Danas objavljeno

Vučić o ulasku Srbije u EU: “Zavisi”

Vanja A

“Ovde žive dobri ljudi”

Vanja A

Srbija dobila još jedan aerodrom

M.

Ostavite komentar