Vučić iz Brisela: Dolaze najvažnija i najteža pitanja - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vučić iz Brisela: Dolaze najvažnija i najteža pitanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u Briselu, gde se sastao s nekoliko visokih predstavnika EU i članovima prištinske delegacije.

“Imali smo više rundi razgovora sa Žozepom Borelom i Miroslavom Lajčakom i mislim sesiju ili dve sa Avdulahom Hotijem. Ti razgovori nisu nikada laki za nas. Kada se formira naša vlada i skupština krene sa radom, iznećemo pred nju pitanje Kosova”, naveo je Vučić.

On je dodao da su se saglasili o pitanjima nestalih osoba, interno raseljenih lica i ekonomskih pitanja, kao i da su još dve teme otvorene danas.

“Jedna je zajednica srpskih opština i to treba da nastave šefovi pregovaračkih timova 17. septembra, a mi se ponovo 28. ovde u Briselu nalazimo na visokom nivou. Još jedna tema je tema imovine i finansijskih zahteva koje ističemo jedni prema drugima. Dolaze najvažnija i najteža pitanja na sto”, rekao je Vučić i dodao da nije nezadovoljan današnjim razgovorima.

Kako je naveo, Priština će, kao posledica insistiranja srpske strane, doneti zakon o povratku raseljenih.

“Priština će doneti zakon o povratku raseljenih, to je važan korak, mada ostajemo rezervisani prema rezultatima u praksi”, izjavio je Vučić. On je naveo i da je utvrđen mehanizam evidencije raseljenih i nestalih lica i pristup svim arhivama.

Kao suštinsku temu današnjih razgovora za Srbiju naveo je ukidanje svih barijera i omogućavanje slobodnog kretanja roba, ljudi, usluga i kapitala.

On je rekao da je izuzetno važno da više u budućnosti ni sa jedne strane ne bude uvođenja bilo kakvih taksa ili tarifa.

“To je za nas važno. Mnogi ljudi to potcenjuju, naročito oni koji pristojno žive i ne zanimaju ih takva pitanja, a to su pitanja od suštinskog značaja za našu zemlju”, rekao je Vučić.

Istakao je da će to stvoriti zajedničko tržište rada i robe i da će ona doprineti napredak celom regionu.

Upitan je da li će se pojavljivati u Hrvatskoj, na obeležavanju godišnjica.

“Smatramo da je važno da imamo najbliži odnos, ali nikoga nećemo da primoravamo na to. Ne mogu da se radujem progonu Srba, ali sam spreman da položim cvet na bilo koje mesto na kom su poginuli Hrvati”, zaključio je Vučić.

(B92)

Danas objavljeno

Lukašenko uzvraća udarac

M.

“Malo smo i mi krivi”

M.

“Teško je očekivati proboj u pregovorima”

M.

Ostavite komentar