19. Marta 2020.

Vučić i Merkel pomalo o svemu

Big Portal

Teme: EU pristup Srbije, dijalog s Kosovom i – korona.

Nakon što je prvo zbog korona-pandemije otkazana dvodnevna poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Berlinu, pa je nakon toga, bez objašnjenja, otkazan i razgovor dvoje državnika video-linkom zakazan za ponedeljak, iz trećeg pokušaja, u sredu 18.3, razgovor je zaista, u pauzi koju je Merkel imala između dva krizna sastanka na temu korone – i održan.

No korona je bila i na dnevnom redu razgovora s Vučićem. “Nemačka kancalakrka Angela Merkel i srspki predsj+ednik Aleksandar Vučić razgovarali su u sredu u sklopu video-konferencije”, stoji u zajedničkom saopštenju ureda nemačke kancelarke i srpskog predsednika. Merkel i Vučić su najpre “iscrpno razgovarali ” o izazovima koje donosi sprečavanje širenja korona-virusa.

Najveći deo posvećen taksama

Nakon toga se razgovaralo, kako je dalje saopšteno, o prisnim bilateralnim i ekonomskim odnosima, pristupnom procesu Srbije Evropskoj uniji i s tim procesom povezanim reformama, kao i o situaciji u regionu.

Pritom je najveći deo razgvora bio posvećen odnosima Beograda i Prištine, a u centru pažnje tog dela razgovora bile su takse koje je Kosovo 2018. uvelo na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Nemačka kancelarka je pritom pozdravila spremnost predsednika Vučića da se uključi u dijalog o trgovinskim preprekama između Srbije i Kosova koji je inicirala EU.

Vučić insistira na punoj primeni Briselskog sporazuma

Merkel je isto tako pozdravila spremnost Beograda za primenu Briselskog sporazuma o integrisanom upravljanju graničnim prelazima, a koji bi trebalo da počne puštanjem u saobraćaj graničnog prelaza Merdare Pritom je, kako je naglašeno, predsednik Vučić insistirao na punoj primeni svih elemenata Briselskog sporazuma.

Oboje državnika založilo se za skorašnji nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova s ciljem postizanja sveobuhvatnog sporazuma o punoj normalizaciji odnosa.

Predsednik Srbije je, kako stoji u zajedničkom saopštenju, najavio da će “preduzeti sve potrebne korake neophodne za uspeh ovog dijaloga i izbegavanje koraka unatrag u međusobnim odnosima kako bi se time stvorila konstruktivna i otvorena atmosfera za vođenje razgovora”.

(DW)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare