Vučić danas u Donjoj Gradini; Sastanak sa zvaničnicima Srpske i načelnicima opština - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Vučić danas u Donjoj Gradini; Sastanak sa zvaničnicima Srpske i načelnicima opština

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić položiće danas vijenac u Spomen-području Donja Gradina povodom Dana sjećanja na žrtve zločina-genocida Nezavisne Države Hrvatske u koncentracionom logoru Јasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

Prema programu obilježavanja Dana sjećanja, u Kozarskoj Dubici predviđen je sastanak Vučića, srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednice Republike Srspke Željke Cvijanović i premijera Radovana Viškovića sa načelnicima opština Kostajnica, Kozarska Dubica, Nevesinje i Drvar.

Potom je predviđen dolazak predsjednika Srbije na grobno polje Topole u okviru Spomen-područja Donja Gradina, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Parastosu i polaganju vijenaca prisustvovaće predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kao i najviši zvaničnici Srpske.

Sistem koncentracionih logora Јasenovac predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu, a od 1941. do 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najviše Srba, Јevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada djece u logoru Јastrebarsko.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Јasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine i sloma NDH.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Јasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja.

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Јasenovac.

Danas objavljeno

Velika akcija SIPA-e u HNK: Otkrivena plantaža marihuane, uhapšeno sedam osoba

M.

Babiš šokirao Evropu

M.

Sjeverna Makedonija: Od danas besplatna putarina za građane Srbije

M.

Ostavite komentar