12. Augusta 2022.

Vučić će se u Briselu kao lav boriti za naš narod

Big Portal

Rakić je u intervjuu za “Politiku” rekao da se ne beži od mogućnosti da sami formiramo Zajednicu srpskih opština (ZSO), što je najavio i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

“Činjenica je da su izjave koje (premijer privremenih prištinskih institucija) Aljbin Kurti upućuje, apsolutno protivne dijalogu koji se vodi između Beograda i Prištine. Toga smo svesni, verujem i međunarodni predstavnici, ali sa druge strane izjave su manje važne ako se uzme u obzir da su odluke koje on i njegovi saradnici donose, najdirektnije uperene protiv mira na ovim prostorima”, poručio je Rakić.

On kaže da “u nedostatku sposobnosti” da rešavaju probleme građana i suoče se sa obavezama koje su proistekle iz dijaloga u Briselu, predstavnici vlasti u Prištini nastoje da populizmom i podizanjem tenzija skrenu pažnju građana sa realnih problema na “zle Srbe na severu, jugu, iz Beograda”.

“Time najdirektnije ugrožavaju stabilnost, podstiču tenzije, posebno međuetničke i to za posledicu ima napade na Srbe, njihovu imovinu i imovinu Srpske pravoslavne crkve. Mogućnost sukoba i potencijalni rat pominju oni koji su sve učinili da se situacija pogorša i zato je na njima odgovornost”, rekao je Rakić i istakao da je Srpska lista oduvek apelovala na mir i suzdržanost, te da u tome ima podršku naših građana i predsednika Vučića.

Rakić naglašava da je formiranje ZSO međunarodna obaveza Prištine, na šta su se njihovi predstavnici obavezali, kao i predstavnici EU.

“Ono što se sada čuje od strane nekih međunarodnih predstavnika, jeste pokušaj da se umanji značaj ZSO mimo dogovora koji je već postignut. Srpski narod na to neće pristati, kao što neće pristati ni na odugovlačenje unedogled”, poručio je Rakić.

Kaže i da srpska strana godinama nastupa s pozicije da sva otvorena pitanja treba rešiti razgovorom i da pritom to mora biti kompromis, a ne nametnuto rešenje.

“Nadam se da će se i na ovom sastanku pronaći održivo rešenje koje će uvažiti interese našeg naroda. Naglašavam, nadam se, jer je za pronalazak rešenja potrebna dobra volja, a nje u Prištini u ovom trenutku nema”, rekao je Rakić.

(Tanjug/ foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare