9. Maja 2021.

Vučić: “Biću još drskiji i bezobrazniji jer ste ponižavali Srbiju”

Big Portal

Svoje obraćanje počeo je stihovima “Krvave bajke”.

“Teško je govoriti na ovaj dan. Nikada manje zemalja suštinski nije obeležavalo Dan pobede nad fašizmom. Naše je da ne krijemo istinu, da ne dozvolimo da laž pobedi”, izjavio je on.

Istakao je da je u našem regionu najviše prisutno menjanje istorije.

“Teror je sprovođen pre svega nad srpskim narodom. Nemoguće je pobrojati sva mesta stradanja. Šta je čovek koji ubije jednog čoveka? Da li je on ubica čitave nacije?”, zapitao se predsednik u svom govoru.

Dodao je da su nevine žrtve svete, a da je za Srbiju Dan pobede ne samo kraj Drugog svetskog rata, već kraj stradanja.

“Srbi su morali da plate visoku cenu. Ko misli da su Srbi srljali u rat protiv Hitlera – on ne zna Srbe. Svakom budućem Hitleru naša prestonica će reći ne. Srbi su se digli na oružje svuda u Jugoslaviji”, naglasio je predsednik u svom obraćanju.

Nijedan drugi narod nije tako glasno rekao ne kao što je to Srbija rekla četrdesetih godina prošlog veka, jasan je bio Vučić.

“Ne smemo i nećemo da zaboravimo. Time ćemo da zaboravimo i kragujevačke đake i Stojankina tri sina. Srpski narod gde god da se nalazio jasno je rekao ne fašizmu”, rekao je on.

Ako zaboravimo fašizam, to bi značilo da bi on mogao još u grotesknijem obliku da se vrati, a pobeda se piše istinom, kazao je on i osvrnuo se na situaciju u regionu.

“Nećemo da pristanemo na poniženje u regionu, posebno od onih koji su cvećem dočekivali Hitlerovu vojsku i koji su vršili pogrom nad Srbima u vreme kad je Beograd bio uništavan. Možda bi to bilo i razumljivo da nije pokušaja brutalnih i besmislenih da Srbe od žrtava prave na dželate. Srbi su danas krivi zato što su se suprotstavili ustašama”, kazao je predsednik i dodao da Srbi više neće da ćute i da se dodvoravaju.

“Ponosan sam na činjenicu da predvodim generaciju koja hoće da očuva mir. Neće da pognu glavu i da govore neistinu da bi se nekome dopali. Hrabro i dostojanstveno će štiti prošlost, sadašnjost i budućnost. Možete da vređate srpski narod, svakoga od nas, ali kao predsednik neću dozvoliti da vređate žrtve. Kada kažete da sam drzak i bezobrazan jer govorim istinu u lice, moj odgovor je da ću biti još drskiji i bezobrazniji jer ste Srbiju ponižavali da više nismo imali kud. Probudio se srpski slobodarski duh, duh ubijenog ali nikada pobeđenog naroda i to je nešto što nećete moći da satrete”, zaključio je predsednik.

Takođe, istakao je da Srbija brže napreduje od suseda i pomaže svima kojima je to potrebno.

“Mi i vama želimo da uhvatite taj ritam, da biste malo manje brinuli o tome kako da nešto učinite protiv Srbije”, poslao je jasnu poruku Vučić.

Kako je dalje naveo, svet i region u kome vlada saradnja, mir i razumevanje je zavet naših predaka i njega moramo da ispunimo jer su se oni za to borili.

Na kraju svog obraćanja predsednik Srbije se poklonio senima svih pogunilih, ali i živim herojima za sve ono što su učinili za Srbiju i naš narod.

“Za nas je 9. maj Dan pobede, Dan simbol, Dan nade i Dan trijumfa dobra nad zlom, pobede života nad smrću i pobede žrtve nad dželatom”, zaključio je Vučić.

Podsetimo, svečana akademija povodom Dana pobede nad fašizmom održana je u Narodnom pozorištu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu prisustvovali su i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministri u Vladi Srbije, Nikola Selaković, Branko Ružić, Nebojša Stefanović, Gordana Čomić, Aleksandar Vulin, Darija Kisića Tepavčević, Zlatibor Lončar, Tomislav Momirović, Jadranka Joksimović, Nenad Popović i Maja Gojković.

Prisustvovao je i direktor BIA Bratislav Gašića, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i politički predstavnici Srba sa KiM.

Svečanost u Narodnom pozorištu je organizovao vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu – 9. maj, kao državni praznik u Srbiji, obeležava se nizom događaja tokom vikenda, od polaganja venaca, preko koncerata do vatrometa, a tim povodom sa Savske terase uz najviše vojne počasti oglasila se i počasna artiljerijska paljba.

Grad Beograd, Ruski dom u Beogradu i Besmrtni puk povodom proslave Dana pobede nad fašizmom i obeležavanja 80 godina od početka Drugog svetskog rata organizovali su niz dvodnevnih svečanosti, uz podršku, brojnih medijskih partnera i organizacija posvećenih negovanju kulture sećanja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare