Vučić: Beograd ne želi da učestvuje u regionalnoj trci u naoružanju - BIGportal.ba
Region Vijesti

Vučić: Beograd ne želi da učestvuje u regionalnoj trci u naoružanju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija uložiti ogroman novac u vojnu industriju, ali da ne želi da učestvuje u bilo kakvoj trci u naoružanju.

Vučić je dodao kako primjećuje da zemlje u regionu, i pored velikog javnog duga, pronalaze novac za kupovinu oružja i oruđa.

“Ne želeći da učestvujemo u bilo kakvoj trci uvek ćemo moći da garantujemo stabilnost, sigurnost i mir. Što ste jači, imaćete jača preventivna dejstva na onog ko bi mislio da može da izvrši agresiju”, rekao je Vučić u Sremskoj Mitrovici.

Nakon što je obišao 15. tenkovski bataljon Prve brigade kopnene vojske u kasarni “Boško Palkovljević Pinki” i prisustvovao prikazu sposobnosti modernizovanog sistema “Oganj”, Vučić je istakao da je Srbija po tenkovima ubjedljivo najsnažnija u regionu.

On je dodao i da je izuzetno snažna u raketnoj artiljeriji, kao i da će u ratnom vazduhoplovstvu razvijati bombardere i lovce, ali i najsavremenija oruđa i oružja protivvazdušne odbrane.

Prema njegovim riječima, Srbija želi da sačuva svoju vojnu neutralnost, da sama brine o svom nebu, zemlji i da bude svoja na svome.

Vučić je rekao da Srbija ne može da prati donacije, koje pojedine NATO države u okruženju dobijaju od SAD i Njemačke donacije, pa mora sama da se bori za svoju budućnost i i čuva mir.

Vučić je prisustvovao prikazima sposobnosti tenkovske čete, sposobnosti vatrenog voda višecijevnih lansera raketa 128 milimetara M77 “Oganj”, te prikazu modernizovane artiljerijske baterije sistema “Oganj” i praktične obuke tenkovske čete.

“Oganj” je samohodni višecijevni modularni lanser raketa koji je sposoban da lansira više vrsta raketa različitih kalibara i dometa.

Novi “Oganj” automatski zauzima položaj, ima sistem za navigaciju i, što je najvažnije, raketu sa aerodinamičkim kočnicama, koja je mnogo preciznija od postojeće. Raketa je teža za tri kilograma, zbog aerodinamičkih kočnica i veće količine raketnog goriva.

Domet mu je od 8,6 do 35 kilometara u zavisnosti od raketa.

Namijenjen za neutralizaciju neprijateljske žive sile, zona prikupljanja, jedinica u marševskom rasporedu, artiljerijskih pozicija i zona padobranskih i helihopterskih desanta.

Posjeduje mogućnost automatskog, poluautomatskog i ručnog funkcionisanja sa automatskim punjenjem rezervnog punjenja raketa.

Za pet minuta zauzima i napušta vatreni položaj uključujući i ispaljivanje rezervnog punjenja.

Raketni sistem posjeduje i raketu sa kasetnom bojevom glavom sa 48 bombica radijusa ubojnog dejstva od 10 metara ili sa četiri protivtenkovske mine i elektronskim tempirnim upaljačem.

Danas objavljeno

Dodik: Nijedno pitanje ne može da zaustavi izgradnju gasovoda od Rače do Banjaluke

M.

Lukašenko: Nikada nećemo biti druga Ukrajina

M.

Predao se Petar Dukić kod koga je pronađen skank

M.

Ostavite komentar