9. Novembra 2022.

Vučević: Situacija na Kosmetu izaziva duboku zabrinutost Beograda

Big Portal

Vučević je istakao da je aktuelnu krizu izazvao izostanak primjene Briselskog sporazuma Prištine, koja jedinu obavezu koju ima – formiranje Zajednice srpskih opština, nije ispunila, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

On je rekao da je Srbija posvećena mirnom rješavanju svih pitanja, tako da od političkog dijela NATO očekuje da zadrži svoju poziciju neutralnosti prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

Takođe, Beograd od KFOR-a očekuje da djeluje nepristrasno, u skladu sa dodijeljenim mandatom, Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244 i Vojnotehničkim sporazumom, odnosno da bude jedini i prvi odgovor u svim situacijama gdje dolazi do ugrožavanja bezbjednosti nealbanskog stanovništva.

Vučević je na sastanku u Beogradu napomenuo da Srbija nema ambicije da postane članica NATO, kao i da je njen spoljnopolitički prioritet Srbije članstvo u EU, a strateško opredjeljenje vojna neutralnost, koja ne predstavlja prepreku za saradnju sa NATO.

On je rekao da jačanju povjerenja i uzajamnog razumijevanja posebno doprinose brojni susreti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i generalnog sekretara Јensa Stoltenberga, redovna komunikacija načelnika Generalštaba Vojske Srbije sa komandantom KFOR-a, kao i zajedničke aktivnosti i saradnja Vojske Srbije i KFOR-a na terenu.

Kolomina je potvrdio da NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije, te da je Srbija veoma cijenjen partner.

On je rekao da NATO podržava konstruktivnu ulogu Srbije kada je u pitanju bezbjednost zapadnog Balkana.

Kolomina je istakao da je prisustvo KFOR-a od ključnog značaja za garantovanje bezbjednosti širom Kosova i Metohije, te ponovio da je KFOR spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena, u skladu sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare