5. Marta 2020.

Vrste živih bića koje ne smijemo da izgubimo

Big Portal

Smanjivanje biodiverzita kroz izumiranje vrsta neupitno vode ka slomu zdravlja i funkcija ekosistema. Dojče Vele je napravio kraći spisak vrsta bez kojih ne bismo mogli da preživimo i na čijem opstanku moramo dodatno da radimo.

Pčele

Nije novost da su pčele izuzetno bitne. Kao glavni oprašivači, pčele imaju veliku ulogu u životnom ciklusu mnogih biljnih vrsta i pomažu zdravijem ekosistemu. Većina biljaka koje koristimo u ishrani oprašuju upravo pčele – od badema, preko stabljika vanile do jabuka i tikvi.

Korali

Nekada nazivani kišnim prašumama za okeane, korali obavljaju različite uloge – obezbeđuju bitne nutritijente za morski svet, pružaju sklonište različitim organizmima, i štite obale od uništavajućih udaraca talasa i tropskih oluja. Gubitak koralnih grebena može da znači gubitak velikog broja morskih vrsta.

Primati

Kao naši najbliži živi biološki rođaci, primati daju veliki uvid u ljudsku biologiju. Takođe predstavljaju bitnu vrstu u mnogim prašumama, jer raznose semenke i prave prostor gde nove biljke mogu da niknu. Da bi ovakve tropske šume mogle da prežive i razvijaju se, moramo da osiguramo opstanak primata koji žive u njima.

Fitoplanktoni

Iako spadaju u mikroorganizme, fitoplanktoni imaju veliku ulogu na našoj planeti. Ne samo što proizvode više od 50 posto kiseonika, nego i predstavljaju osnovu lanca ishrane vodenog sveta.

Slepi miševi

Šta banane, baobab drveća i tekila imaju zajedničko? Svi oni zavise od oprašivanja slepih miševa, kao i od njihove regulacije insekata. Različite vrste slepih miševa širom sveta obezbeđuju da određene kulture prežive. Zdrave populacije slepih miševa i njihov rad mogu da zamene količinu pesticida vrednu milione dolara.

Mravi

Iako nas često nerviraju, mravi su još jedna vrsta insekata koju ne treba da uzimamo zdravo za gotovo. Mravi na celom svetu (osim na Antarktiku) ispunjavaju niz uloga, od cirkulisanja hranljivih sastojaka u zemlji, preko rasprostranjivanja semenki, do jedenja drugih insekata. Naučnici trenutno rade na istraživanju kako klimatske promene utiču na mravlje kolonije širom sveta.

Gliste

Gliste su toliko bitne za Zemljinu biosferu da se često nazivaju “inženjerima ekosistema” zbog njihove sposobnosti da modifikuju fizička, hemijska i biološka svojstva zemlje. One provode ceo život obogaćujući zemlju kiseonikom i vodom i reciklirajući organsku materiju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare