Ova poslastica sa severnog Atlantika bogata je hranljivim materijama, može narasti do 150 centimetara i živeti do 20 godina. Zbog prekomernog ribolova, sada je zaštićen propisima o ribolovu koji imaju za cilj da povećaju njegovu populaciju, a da se i dalje može redovno loviti.
Ova riba sadrži nekoliko važnih hranljivih materija koje su vašem telu potrebne, piše Healthline. Ovo su samo neki od njih:
Visok udeo nemasnih proteina
Ako tražite hranu koja će vam pomoći da budete u vrhunskoj formi, ne tražite dalje od bakalara. Sadrži mnogo proteina, ali malo kalorija, masti i ugljenih hidrata, što je kombinacija koja će vam pomoći da postignete odličnu formu.
Sadrži samo 105 kalorija na 100 grama, nema grama ugljenih hidrata, čak 23 grama proteina i manje od jednog grama masti. Bakalar je skupa hrana, tako da mnogi ljudi to ne mogu priuštiti na nedeljnoj bazi, ali ako možete često, vaše telo će vam biti zahvalno.
Odličan izvor vitamina B
Obično kada govorimo o vitaminima, najčešće se pominje vitamin C. Međutim, vitamin B ima mnogo esencijalnih funkcija u vašem telu, uključujući metabolizam hranljivih materija i oslobađanje energije iz hrane, a bakalar je dobar izvor ovog važnog nutrijenta. Već sa 100 grama bakalara unosite oko 35 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina B12 za odrasle.
Opservacione studije su pokazale da čak 30 odsto ljudi koji su hospitalizovani zbog depresije ima nedostatak vitamina B12, a lekari sumnjaju da je taj broj i veći, jer ispitivanje nivoa vitamina B12 u organizmu nije standardna procedura u lečenje psihijatrijskih pacijenata. Dakle, za svoje mentalno zdravlje, jedite bakalar.
Pored drugih vitalnih funkcija, vitamin B12 pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i DNK. Pored toga, dobar je izvor vitamina B6 i niacina, koji su neophodni za stotine važnih hemijskih reakcija u vašem telu.
Bogat fosforom i selenom
Fosfor je esencijalni mineral čija je glavna uloga u ljudskom telu rast i obnavljanje telesnih ćelija i tkiva. Sve ćelije tela sadrže ovaj mineral, a 85 odsto ukupnog fosfora nalazi se u kostima i zubima. Možda se o njemu ne piše niti govori koliko o kalcijumu, magnezijumu ili gvožđu, ali fosfor je, uz kalcijum, najzastupljeniji mineral u ljudskom telu, koji čini čak jedan odsto telesne mase čoveka. Bakalar sadrži ovaj važan mineral.
Pored fosfora, ova riba sadrži i selen. To je esencijalni mineral veoma važan za zdravlje, i iako nam je potreban u relativno malim količinama, neophodan je za mnoge telesne procese: utiče na pravilno funkcionisanje mozga i kognitivne funkcije, zdrav imuni sistem i plodnost muškaraca. i žene. Učestvuje u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, doprinosi metabolizmu tiroidnih hormona i sintezi DNK, pomaže u zaštiti od oksidativnih oštećenja i infekcija.
Koje su potencijalne zdravstvene koristi?
Postoji nekoliko potencijalnih prednosti dodavanja bakalara vašoj ishrani.
Konzumacija ribe povezana je sa različitim zdravstvenim prednostima, uključujući niži rizik od srčanih bolesti i podršku mozga.
Međutim, važno je napomenuti da bakalar i druge nemasne ribe imaju manje omega-3 masnih kiselina od masnih riba kao što je losos. Uprkos tome, bakalar sadrži razne hranljive materije koje mogu podržati zdravlje srca. Znamo da je održavanje zdrave telesne težine takođe veoma važno za zdravlje srca, a niskokalorična hrana kao što je bakalar može vam pomoći u tome. Kao što je ranije pomenuto, bakalar je takođe dobar izvor visokokvalitetnih proteina, a bez ovog važnog makronutrijenta nema uspešnog gubitka težine.
Nizak sadržaj žive
Jedan potencijalni zdravstveni problem povezan sa konzumiranjem ribe je izloženost živi. Razlog je taj što vode mogu biti kontaminirane živom, toksičnim teškim metalom, koja se zatim akumulira u ribi. Kada ljudi jedu ribu koja sadrži ovaj teški metal, mogu se javiti različiti zdravstveni problemi.
U teškim slučajevima, trovanje živom kod ljudi može dovesti do oštećenja mozga, što može biti od posebnog značaja kod dojilja ili trudnica zbog moguće štete po dete u razvoju.
U ribama, najviši nivoi žive se često nalaze u vrstama koje imaju duži životni vek i koje su relativno visoke u lancu ishrane. Ribe sa najvećim sadržajem žive uključuju ajkule, sabljarke, kraljevske skuša, tunjevine, iverke i brancine. Bakalar ima manje žive od ove ribe, što ga čini boljim izborom za one koji žele da izbegnu toksine.
Poboljšava funkcionisanje mozga
Ako tražite hranu koja će vam održati mozak u formi, izaberite bakalar. Konzumiranje ribe dva do tri puta dnevno tokom nedelje obezbedilo bi 380 miligrama EPA i DHA (omega-3 masnih kiselina) dnevno.
U studiji objavljenoj u časopisu Neuron, istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji objavili su da ishrana bogata DHA masnim kiselinama smanjuje uticaj gena koji je povezan sa razvojem Alchajmerove bolesti. Takođe, normalni nivoi folata i vitamina B12 u krvi su povezani sa smanjenim nivoima demencije ili drugih poremećaja kognitivnih funkcija. Upravo sve ove prednosti nalaze se u bakalara.