12. Jula 2022.

Vrsta raka koja se razvija ljeti može da se spriječi – uz pomoć pet vrsta namirnica

Big Portal

“Istraživanja su ograničena, ali obećavajuća. Uz ograničeno izlaganje suncu, jedenje određene hrane može pomoći u smanjenju rizika”, rekla je dijetetičarka Karen Kolins, nutritivna savetnica Američkog instituta za istraživanje raka.

Koje to namirnice sprečavaju rak kože?

Šareno voće i povrće

Lekari i nutricionisti preporučuju da svaki dan pojete pet ili više porcija voća i povrća, ali pobrinite se da pri tome odaberete dovoljno onog tamnozelene i narančaste boje. Svake nedelje pojedite najmanje tri porcije brokolija ili kelja, te još četiri do šest porcija tamnozelenog lisnatog povrća, poput spanaća i zelja. Što se tiče voća, trebalo bi pojesti sedam porcija agruma, za koje je italijanska studija utvrdila da štite od raka kože kada se konzumiraju u velikim količinama.

“Ova hrana sadrži snažne antioksidanse, uključujući polifenole, karotenoide i druge bioaktivne materije, koje mogu da smanje rizik od melanoma”, rekla je autorka studije Kristina Fortes, istraživač za kliničku epidemiologiju na Istituto Dermopatico dell'Immacolata u Rimu.

Riba bogata omega-3 masnim kiselinama

Zahvaljujući protivupalnom delovanju omega-3, koje se nalaze u školjkama i masnoj ribi, konzumacija barem jedne porcije nedeljno takve hrane možete udvostručiti zaštitu od melanoma, pokazalo je Fortesino istraživanje. Kristina Fortes dodaje da takva ishrana takođe može zaštititi od nemelanomskih karcinoma kože, koji su manje smrtonosni, ali češći.

Australijski istraživači otkrili su da ljudi koji su jeli u proseku jednu porciju masne ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, sardina, skuše, svakih pet dana razvili 28 odsto manje aktiničkih keratoza, grube, ljuskave prekancerozne mrlje na koži ili izrasline koje su uzrokovane izlaganjem UV zračenju i mogu se pretvoriti u rani oblik karcinoma, prema studiji objavljenoj 2009. u American Journal of Clinical Nutrition.

Začinsko bilje

Dodavanje začinskog bilja u salatu, supu, piletinu, ribu ili bilo šta drugo što volite da jedete ne samo da čini vašu hranu ukusnijom nego i pomaže u jačanju vaše kože. Bilje može imati antioksidanse, jedna kašika može imati koliko i komad voća, i može zaštititi od melanoma. Najveće dobrobiti imaju svež ruzmarin, peršun i bosiljak.

Čaj

Zamenite kafu šoljom čaja i smanjite rizik od raka. Laboratorijsko istraživanje pokazalo je da polifenolni antioksidansi u zelenom i crnom čaju inhibiraju proteine potrebne za razvoj raka kože.

“Oni takođe mogu izgladniti rak ograničavajući rast žila oko tumora”, kaže koautor studije doktor Zigang Dong.

Istraživanje Kristine Fortes navodi da je ispijanje šolje čaja dnevno povezano s nižom učestalošću melanoma. Istraživači s Medicinske škole Dartmouth otkrili su da ljudi koji piju dve ili više šoljica dnevno imaju značajno manje šanse da dobiju karcinom od onih koji ne piju čaj.

Crno vino

Sigurno ste se već čuli da crno vino može biti delotvorno u borbi protiv raka. U istraživanju, koje je sprovela Fortes sa svojim saradnicima, nisu otkriveni ni zaštitni, a ni štetni učinci na melanom.

Međutim, u australiskoj studiji, ljudi koji su pili svaki dan čašu vina (crveno, belog ili penušavog) smanjili su rizik od razvoja prekanceroznih mrlja ili izraslina na koži za 27 odsto.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare