27. Februara 2022.

Vrsta čaja opasna po zdravlje kao 100 cigareta – utrostručuje rizik od karcinoma

Big Portal

Nekoliko različitih studija proučavalo je rizik između različitih vrsta raka i čaja koji je poznat po nazivu yerba mate. To je biljni čaj koji se pravi od listova i grančica biljke mate – Ilex paraguariensis. Listovi se obično suše na vatri pre nego što se umoče u vruću vodu da bi se napravio napitak.

Donedavno se smatrao dobrim za jačanje imuniteta

U ranijim recenzijama je hvaljen zbog niza zdravstvenih prednosti, uključujući jačanje imunog sistema. Međutim, niz novijih studija navodi da prekomerna konzumacija tog napitka može delovati loše na zdravlje.

Tako se u jednoj studiji, koja je objavljena u časopisu Cancer Epidemiology Biomarker and Prevention sugeriše da bi čaj yerba mate mogao da poveća rizik od raka pluća i karcinoma probavnog sistema, kao što su rak jednjaka, rak želuca, rak creva, ali i raka gušterače i raka jetre.

Stručnjaci su sugerisali da je to zbog činjenice da čaj sadrži kancerogeno jedinjenje koje se zove policiklični aromatični ugljovodonik.

Gde se sporno jedinjenje može još pronaći?

Ono se takođe mogu nađi u mesu pečenom na žaru i u duvanskom dimu. U daljem pregledu studije, stručnjaci su otkrili da ta supstanca može čak da ustrostruči rizik od raka jednjaka.

Takođe, jedna zasebna studija uporedila je ispijanje yerba čaja s opasnošću od 100 popušenih cigareta.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare