Vrijeme vašeg obroka u toku dana može da utiče na gubitak kilograma - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Vrijeme vašeg obroka u toku dana može da utiče na gubitak kilograma

Postoje dokazi da bi stara izreka “doručkuj kao kralj, ručaj kao princ i večeraj poput siromaha” mogla da bude korisna uz jednu važnu reviziju.

Tačnije, ovaj bi pristup mogao da bude od pomoći ne samo za bolje zdravlje, već i za gubitak kilograma.

Studija objavljena u američkom časopisu Klinikal nutrišn (Clinical nutrition) utvrdila je da vreme kada jedete, a ne ono šta jedete, može imati veći uticaj na debljanje, odnosno mršavljenje, piše Health 24.

Istraživači su uporedili rezultate gubitka kilograma kod dve grupe žena koje imaju između 18 i 45 godina koje su bile na dijeti, a koje su dnevno unosile isti broj kalorija.

Grupa koja je imala obilniji obrok za ručak izgubila je tri kilograma više od grupe koja je obilno večerala, to jest 12,5 kilograma u odnosu na 9,5 kilograma tokom 12 nedelja. Ta grupa žena je takođe imala i veće poboljšanje u osetljivosti na insulin, što može da pomogne u kontrolisanju šećerne bolesti, piše Kliks.

Iako je potrebno više istraživanja kako bi se otkrilo mogu li se ovi rezultati održati i primenjivati na opštu populaciju, to je jednostavna promena u načinu života koju bilo ko može da napravi. Kao bonus ovog pristupa, možda nećete doživeti tipičnu glad tokom podneva kada uglavnom posežete za užinom.

Ukoliko ručate na poslu, isprva će vam biti problem da spakujete nešto obilniji, nešto snažniji obrok. Da biste olakšali prilagođavanje, za večeru napunite svoj tanjir zdravom hranom koju možete da pojedete u velikim količinama, poput salate i puno povrća.

Danas objavljeno

Kako čajevi utječu na naše zdravlje?

Vanja A

Kako se izboriti sa stresom na prirodan način

Vanja A

Koliko minuta dnevno trebamo šetati

Vanja A

Ostavite komentar