Vrijeme nas sve izmučilo - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Vrijeme nas sve izmučilo

Promenljivi klimatski uslovi napunili službe hitne pomoći. Kiša smeta obolelima od HOBP i astme, zahlađenje hipertenzičarima, a otopljenje pogoršava aterosklerozu

Foto: Depositphotos

SMENE kiše i sunca, nagla zahlađenja i otopljenja, velika vlažnost vazduha i promene atmosferskog pritiska razlog su zašto su ovih dana lekarske ordinacije pune. S obzirom na to da promenljive vremenske prilike najčešće uzorkuju gušenje obolelih od bolesti pluća i zastoj srca kod kardiovaskularnih bolesnika, najopterećenije su službe hitne pomoći i urgentni centri. Lekari upozoravju na oprez, naročito na redovno uzimanje lekova, ali i na češće kontrole krvnog pritiska, jer aktuelni klimatski uslovi mogu da uzrokuju i iznenadnu srčanu smrt. Posledice osećaju čak i zdrave osobe.

Doktorka Ivana Stefanović iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograda kaže da kiša i vlažnost vazduha najviše smetaju obolelima od hronične opstruktivne bolesti pluća i astmatičarima.

Pacijenti koji boluju od ovih bolesti često imaju dramatična pogoršanja i epizode gušenja, a osim vremenskih prilika razlog je i što se ne pridržavaju propisane terapije, a mnogi od njih su i pušači – kaže dr Stefanović. – Njima se zbog pogoršanja bolesti urgentno daju jaki lekovi da bi prodisali, ali trebalo bi da se zna da ti lekovi imaju neželjene efekte i da često ubrzavaju rad srca, pa se lekari dugo bore da stabilizuju pacijenta. Zato je važno da se pridržavaju saveta ordinirajućeg pulmologa i da idu na češće kontrole, dokle god su promenljivi vremenski uslovi.

Kada dođe do naglog zahlađenja lekari najviše posla imaju sa rastom krvnog pritiska.

Svi oboleli od hipertenzije trebalo bi sa zahlađenjem da češće mere krvni pritisak i da po potrebi koriguju terapiju – kaže dr Stefanović. – Savet koji lek i kada bi trebalo da ga popiju mogu da dobiju od ordinirajućeg lekara ili u savetovalištu Hitne pomoći.

DOKTORKA Ivana Stašević Karličić, psihijatar, kaže da promenljivo vreme ne prija ni obolelima od psihičkih bolesti: – Nagle promene temperature, kao i vetrovito vreme utiču na pojavu razdražljivosti, promenu raspoloženja, osećaja teskobe i napetosti, pa čak i nesanice.

Od uticaja klimatskih uslova nisu pošteđeni ni pacijenti koji boluju od ateroskleroze, kojima nikako ne prijaju nagla otopljenja i samim tim pad krvnog pritiska.

Najviše su ugroženi oni koji imaju suženja krvnih sudova vrata, pa pad krvnog pritiska uzrokuje manji dotok krvi u mozak, a simptomi su vrtoglavica, nestabilnost pri hodu, malaksalost – kaže dr Stefanović.

Profesor Predrag Mitrović, kardiolog Urgentnog centra u Beogradu, kaže da nestabilni klimatski uslovi povećavaju obim posla u ovoj ustanovi za čak 15 procenata.

– Najčešći razlog dolaska u Hitnu pomoć, a da se opravdano veruje da su uticale vremenske prilike, jesu nestabilna angina pektoris, hipertenzivna kriza, infarkt i poremećaji ritma srca – kaže profesor Mitrović.

Lekarske ambulante pune su i u domovima zdravlja.

Pacijenti koji ne boluju od neke hronične bolesti, uslovno rečeno zdrave osobe, ovih dana najčešće traže pomoć lekara zbog bolova u kostima, mišićima i zglobovima, a neretko se žale i na pogoršanje bolova u leđima – kaže dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Voždovac.

Danas objavljeno

Slani štapići sa mašću

Vanja A

Namirnice koje treba da izbjegavate za doručak

Zeljka

Počeo je post i ješćemo više ribe, ali i dalje nedovoljno

Zeljka

Ostavite komentar