Vrijeme je da EU razmisli o obaveznoj vakcinaciji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Vrijeme je da EU razmisli o obaveznoj vakcinaciji

Vreme je da EU “razmisli o obaveznoj vakcinaciji” protiv kovida, rekla je danas šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je naglasila da će vlade zemalja članica odlučivati o toj meri.

“Moj lični stav je da je razumljivo i prikladno da sada vodim ovu diskusiju”, rekla je ona na konferenciji za medije, istakavši da je trećina od 450 miliona stanovnika EU još uvek nevakcinisana.

“Kako možemo da podstaknemo vakcinaciju i potencijalno razmišljamo o obaveznoj vakcinaciji u Evropskoj uniji? O tome je potrebna diskusija. Za ovo je potreban zajednički pristup. Ali mislim da je to diskusija koju ćemo morati da vodimo”, kazala je.

Fon der Lajenova kaže da kompletna vakcinacija i busteri daju građanima najjaču za sada dostupnu zaštitu protiv koronavirusa u situaciji dvostruke opasnosti, četvrtog talasa pandemije i pojave novog soja koronavirusa.

“Za novi soj omikron SZO kaže da je visoko rizičan. Mi još ne znamo dovoljno o tom soju, ali znamo toliko da možemo biti zabrinuti. Očekujemo da za dve do tri nedelje dobijemo dovoljno informacija o novom soju, a do tada nam predstoji trka sa vremenom koju treba da iskoristimo za vakcinaciju i bustere”. kaže Ursula fon der Lajen.

Predsednica EK je najavila da će EU do kraja marta dobiti dodatnih 360 miliona doza vakcina kompanija Fajzer i Moderna, što je, prema njenim rečima, dovoljno za buster doze svih vakcinisanih Evropljana.

Istovremeno, u dogovoru sa te dve kompanije radi se na ubrzanoj isporuci vakcina za decu koje bi u EU trebalo da budu dostupne od 13. decembra.

U slučaju da postojeće vakcine ne budu dale dovoljnu zaštitu kada je reč o novom soju Ursula fon der Lajen navodi da je naučnicima potrebno oko 100 dana da prilagode vakcine novoj mutaciji.

(Tanjug Foto: EPA-EFE/ JOHN THYS / POOL)

Danas objavljeno

Srbija: Završeno glasanje na referendumu

M.

Bajden: Napad u Teksasu je terorizam

M.

Uhapšen osumnjičeni za ubistvo u Rogatici

M.

Ostavite komentar