6. Marta 2021.

Vrijednost ransomware “industrije” se mjeri u milijardama dolara

Big Portal

Velike akcije koje su napadačima donosile između jednog i dva miliona dolara, privukle su nove cyber bande koje se uglavnom fokusiraju na velike kompanije iz Severne Amerike i Evrope. Na osnovu analize više od 500 napada, Group-IB je uspela da isprati evoluciju ransomwarea tokom 2020. godine. Na osnovu toga se zaključilo da je ransomware scena postala veća i dinamičnija, pa je sve više onih koji na dark web lokacijama objavljuju podatke onih koji nisu platili otkupnine. Pojedini novi igrači su otpočinjali napade koje su konstruisali prema uspešnim ransomware-as-a-service modelima – programima koji nude uputstva u maniru „korak po korak“, te informišu o svemu – od toga kako se pronalaze žrtve, do toga kako se pregovara oko otkupnine.

Među novajlijama koje su se tokom 2020. pridružile velikim igračima su i Conti, Egregor i DarkSide, a prve dve grupe su bile toliko produktivne da su se našle među prvih pet napadačkih grupa koje prednjače po broju napada. Više učesnika u ransomware igri uticalo je i na povećanje otkupnine, pa je prosečna suma tokom prošle godine iznosila oko 170 hiljada dolara. Najpohlepnije bande, među njima Maze, DoppelPaymer, ProLock i RagnarLocker, tražile su mnogo veće sume, a kretale su se između jednog i dva miliona dolara. Pobedu je ipak odnela grupa Ryuk, koja je na jednoj žrtvi „zaradila“ čak 34 miliona dolara.

Predviđa se da će ransomware i dalje napredovati, te da će se napadači prilagođavati bezbednosnim promenama. Biće i sve više onih koje će privlačiti ogromne zarade, a ističe se da se već radi o industriji čija se vrednost meri milijardama dolara.

Izvor: PCPress

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare