Vrijedna donacija iz Grčke: BiH bogatija za 120.000 doza vakcina Astra zeneka - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Vrijedna donacija iz Grčke: BiH bogatija za 120.000 doza vakcina Astra zeneka

I Grčka će Bosni i Hercegovini donirati 120.000 doza vakcina protiv koronavirusa, čiji je proizvođač Astra zeneka, potvrdili sui z Ministarstva inostranih poslova Bosne i Hercegovine.

Odluku o donaciji je donijela Vlada Grčke, a ova zemlja će osigurati njihov transport u Bosnu i Hercegovinu. Troškove transporta snosiće Evropski mehanizam za civilnu zaštitu.

Za realizaciju ove donacije biće potrebno potpisivanje bilateralnog sporazuma između Grčke i Bosne i Hercegovine, kao i trilateralnog sporazuma između Grčke, Bosne i Hercegovine i kompanije Astra Zeneka, prenosi Klix.

Ovo je još jedna u nizu donacija vakcina koju će Bosna i Hercegovina dobiti. Ranije su joj donirale Srbija, Hrvatska, Turska, Kina, Malezija, Mađarska i Evropska unija, a najavljene su donacije iz Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država i Danske. Do sada su najviše donirali Mađari – 200.000 doza vakcine kineskog proizvođača Sinofarm.

Najavljeno je da će SAD donirati 500.000 doza vakcine Fajzer, a očekuje se da će Danska donirati veliki broj doza vakcine Astra zeneka. Osim što je Srbija donirala nekoliko desetina hiljada vakcina, omogućila je državljanima BiH da se besplatno vakcinišu u ovoj zemlji, a što su mnogi od njih i učinili.

Srpskainfo

Danas objavljeno

Nikada ne bih žrtvovao mir, sve aktivnosti su političkog i pravnog karaktera

M.

Porfirije prošetao centrom Sarajeva, napio se vode sa česme na Baščaršiji

M.

Raste broj zaraženih u Sloveniji, preminule tri osobe

M.

Ostavite komentar