Vrhunski flegšip, "krnji" Android, Trampova zabrana i osmeh na licu konkurencije - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Vrhunski flegšip, “krnji” Android, Trampova zabrana i osmeh na licu konkurencije

Od kako je, prošlog četvrtka, Huawei u Minhenu predstavio svoje nove premijum uređaje Mate 30 serije, stručni mediji, sajtovi i brojni poznavaoci na društvenim mrežama ne prestaju da se bave njime.

Cela priča se, uglavnom, svodi samo na jedno pitanje: Da li je moguće napraviti pametni telefon vrhunskih performansi bez Android operativnog sistema u punom obimu?

Svi se slažu da su Huawei Mate 30 i Mate 30 Pro uređaji koji poseduju vrhunski hardver i kamere, ali…

Telefoni koriste open source Android, što znači da će funkcionisati kao i svaki drugi mobilni uređaj koji koristi taj operativni sistem. Međutim, oni koji se odluče za neki od modela Mate 30 serije, na svom telefonu neće imati ni Gmail, ni Google Maps, ni Google Chrome, ni YouTube, ali ni ono najznačajnije – Google Play Store.

U trenutku kada korisnici uređaja drugih proizvođača, kao i starijih modela Huaweijevih telefona, Mate 30 dolazi sa “ogoljenim” Androidom, presvučenim najnovijim EMUI 10 interfejsom.

Oni koji su imali prilike da, na promociji, vide telefon, drže ga u ruci i vide šta se na njemu nalazi, kažu da softver izgleda gotovo identično kao na Huaweiju P30 Pro. Posle nekog vremena, međutim, odustvo vitalnih Googlovih aplikacija postaje više nego primetno.

Priče da bi njihov nedostatak mogao da se nadoknadi samostalnim instaliranjem pojedinačnih aplikacija baš i “ne pije vodu”. Realno, nije veliki broj onih koji bi time hteli da se bave.

S druge strane, onima koji imaju zamerke na veliki broj predinstaliranih aplikacija, ovo bi možda i moglo da bude dopadljivo. Ali ni njih nije baš mnogo.

Nedostatak Play Store-a zaista može da predstavlja problem, pogotovo kad vam mogu zatrebati aplikacije određene namene.

U Berlinu, u kome je Huawei početkom meseca na IFA sajmu predstavio Kirin 990 čipset, koje pokreće uređaje Mate 30 serije, električni bicikli i trotineti postali su jedan vidova javnog prevoza. Te dvotočkaše možete naći po celom gradu, uzeti ih, prevesti se za par evra i potom ih ostaviti na ulici. Međutim, da biste ih pokrenuli – potrebna vam je aplikacija. A nju ne možete da koristite ako nemate odakle da je preuzmete, pa u ovom i brojnim sličnim slučajevima, bar za sada, telefon od 800 (Mate 30) ili 1100 evra (Mate 30 Pro) neupotrebljiv.

Huawei Mate 30 Pro dolazi desetak dana posle promocije novog iPhonea 11, a u vreme kada se Samsung Galaxy Note 10 već nalazi u prodavnicama i u ponudi mobilnih operatera.

Ako bi Kina i SAD uspele da izglade nesuglasice koje su dovele do trgovinskog rata dve zemlje, ukoliko bi Trampova zabrana Huaweiju bila ukinuta, ili ako bi sam Huawei za kratko vreme uspeo da stvori sopstveni ekosistem kojim bi neutralizovao nedostatke “okrnjenog” Andorida, nema sumnje da bi njegov najnoviji premijum telefon bio više nego dostojan takmac svom američkom i korejskom rivalu.

Danas objavljeno

Asrock će vam zamijeniti matičnu ploču ako vam se naljepnica zaglavi u DIMM slotu

Vanja A

Xiaomi predstavio 12T seriju i nove IoT uređaje

Vanja A

Aplikacija koja kopira Dynamic Island funkciju preuzeta u impresivnom broju

Vanja A

Ostavite komentar