Vratio orden da bi mogao da traži ukidanje titule princ od Velsa - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Vratio orden da bi mogao da traži ukidanje titule princ od Velsa

Velški glumac Majkl Šin otkrio je da je 2017. godine vratio orden za doprinos umetnosti koji je uveo kralj Džordž Peti kako bi mogao da zatraži ukidanje titule koju dobija naslednik trona – princ od Velsa.

Majkl Šin, navodi da se odrekao časti koju nosi orden britanske krune kako bi mogao da razotkrije „mučnu istoriju“ koju njegov rodni Vels deli sa engleskom i ostalim britanskim državama na predavanju koje je je održao 2017. godine pred Udruženjem Rejmond Vilijams, a da pri tom ne bude smatran za licemera.

„Dok sam završavao pisanje tog rada, sećam se da sam sedeo i zapitao se ‘Pa, imam izbor. Ili da ne držim ovo predavanje i čuvam svoj kraljevski orden, ili ako ću da ga održim, onda moram da ga vratim’“, kaže Šin u razgovoru sa kolumnistom Gardijana, Ovenom Džonom.

Šin dodaje da je osećaj bliskosti i zajedničke istorije dve nacije i dalje jak u Velsu, navodeći kao primer činjenicu da je nedavno odlučeno da most preko reke Severn ponese ime Princ od Velsa.

Glumac se osvrnuo i na istoriju kraljevske titule koju je ustanovio engleski kralj Edvard Prvi kada je svome sinu 1301. godine poklonio pokorene velške kneževine. Od tada su svi engleski kraljevi, osim u nekim izuzecima, tu titulu dodeljivali svojim sinovima, naslednicima prestola.

Aktuelni princ od Velsa, princ Čarls, trebalo bi da se odrekne titule kada se popne na tron, smatra Šin. „Bio bi to zaista smislen i moćan gest da se ta titula više ne koristi na isti način kao ranije. To bi bila neverovatno značajna stvar i mislim da će se dogoditi“, veruje poznati glumac.

Šin je orden dobio 2009. godine i nije želeo da objavi svoju odluku da ga vrati. „Nisam želeo time da izrazim nepoštovanje prema kruni, ali nisam želeo da budem licemer i kažem sve ono što sam izneo na predavanju o odnosima između Velsa i britanske države“.

Međutim, iako to nije objavio, bio je spreman da otvoreno o tome govori ukoliko ga neko bude pitao o tome, ali do ovog intervjua, to niko nije učinio.

Tako se Majkl Šin pridružio spisku još nekih istaknutih ličnosti koje su vratile ili odbile počast, uključujući muzičare Džona Lenona, Pola Velera i Dejvida Bouvija; glumce Džima Brodbenta, Done Frenč i Dženifer Sonders; pesnika Bendžamina Zefanaja; dramaturga Alana Beneta i poznate TV kuvarice Najdžele Loson.

Danas objavljeno

Nik Kejv najavio novi dokumentarac

Vanja A

Žena se popela na vrh automobila koji je tonuo u rijeku kako bi napravila selfi

Vanja A

Pet najvećih grešaka koje radimo prilikom pranja odjeće

Vanja A

Ostavite komentar