6. Maja 2022.

Vratili se astronauti sa Međunarodne svemirske stanice

Big Portal

Spejsiksova kapsula Kru Dragon, koja nosi tri astronauta američke NASA i člana posade Evropske svemirske agencije (ESA) iz Njemačke, spustila se padobranom u Meksički zaliv u blizini Floride i time okončala višemjesečna orbitalna istraživanja koja su obuhvatala različite stvari, od čili paprika uzgajanih u svemiru do robota, prenosi Rojters.

Let sa ISS-a trajao je više od 23 sata.

Posada Endurans, koja je počela svoj boravak u orbiti 11. novembra, sastojala se od američkog veterana svemirskih letova Toma Maršburna (61) i troje astronauta koji su prvi put bili na ovoj misiji – Raja Čarija (44), Kajle Baron (34) i njihovog kolege iz ESA Matijasa Maurera (52).

Vratili se astronauti sa Međunarodne svemirske stanice

Spejsiks, koji je 2002. osnovao Ilon Mask, izvršni direktor proizvođača električnih automobila Tesla, koji je nedavno sklopio ugovor o kupovini Twittera, proizvodi rakete Falkon 9 i kapsule Kru Dragon koje koriste astronauti NASA, navodi Rojters.

Spejsiks sa sjedištem u Kaliforniji pokrenuo je sedam letova u svemir u posljednje dvije godine – pet za NASA i dva u privatne svrhe.

Posada se vratila na Zemlju sa oko 250 kilogrma tereta, uključujući mnoštvo istraživačkih uzoraka ISS-a.

Osim što su obavljali rutinsko održavanje dok su bili u orbiti oko 400 kilometara iznad Zemlje, astronauti su doprinijeli stotinama naučnih eksperimenata i testiranju savremne tehnologije.

Članovi posade su isprobali nove robotske uređaje, ubrali čili papričice uzgajane u orbiti i sproveli eksperimente u oblasti svemirske fizike i nauke o materijalima, prenosi britanska agencija.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare