Vraćanje ukinutih austobuskih linija u Banjaluci ni na vidiku - BIGportal.ba
Banja Luka

Vraćanje ukinutih austobuskih linija u Banjaluci ni na vidiku

Iako se građani žale da nekada moraju čekati i po sat vremena na autobus, linije gradskog prevoza u Banjaluci koje su prethodno zbog pandemije virusa korona morale biti korigovane još nisu vraćene, a još se ne zna se kada će biti, ističu prevoznici.

Mještanka Drakulića se žali da autobuske linije od centra do Drakulića saobraćaju od šest do devet časova na svakih pola sata te da je nakon toga još gora situacija.

“Nakon toga, od devet do 15 časova i poslije voze na svakih sat vremena. Ovo je gradska linija za naselje Drakulić, koje je samo 4,5 kilometara udaljeno od centra”, kaže za “Nezavisne” ova mještanka.

I mještani drugih naselja žale se na smanjen broj linija i dugo čekanje, a posebno na linije koje saobraćaju vikendom.

“Prevoznik kaže da nema putnika, ali putnika i te kako ima. Na primjer, kada autobus iz Zalužana dođe u Lazarevo, tada već u njemu bude 50 ljudi, nakon čega kažu da ne mogu primiti one koji ovdje čekaju prevoz”, pričaju mještani Lazareva.

Radenko Pavlović, vlasnik “Pavlović tursa”, kazao je da će, nakon završetka školske godine, biti još manji broj linija.

“Nakon što bude završena ova školska godina i broj linija će se smanjiti. Prema tome, neće biti više polazaka”, kazao je Pavlović.

Dejan Mijić, direktor “Autoprevoza”, za “Nezavisne” kaže da će korekcija polazaka zavisiti od potreba i vremena.

“Trenutno se redovno odvija 90 do 95 odsto polazaka koje smo vozili i prije pandemije, samo je subotom i nedjeljom nešto korigovano, a u pitanju su večernji polasci, s obzirom na to da je još na snazi ograničenje rada”, kazao je Mijić.

Dodaje da je u aprilu bilo nekih korekcija te da sada skoro 95 odsto polazaka “Autoprevoz” saobraća.

Mijić ističe da je situacija takva da u maju nije bilo više od 50 do 55 odsto putnika u odnosu na prethodan period.

“Apsolutno ništa nije poboljšano jer su ulice pretrpane i dolazi do gužve, a razlog toga je što mnogo građana koristi mala vozila”, kazao je Mijić.

Momir Vujasin, direktor “Aldemo tursa”, kaže da zasad nema nikakvih novih informacija o promjenama u redu vožnje.

“Zasad nema nikakvih izmjena, a uskoro kreće ljetni red vožnje”, kazao je Vujasin.

Iz Gradske uprave su kazali da su posljedice izazvane pandemijom virusa korona negativno uticale na funkcionisanje života i privredne aktivnosti u gradu, pa tako i na sistem javnog prevoza putnika.

“Smanjene privredne aktivnosti, apelovanje da se javni prevoz manje koristi zbog mogućnosti širenja pandemije usljed većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru, odnosno autobusu, te manja mobilnost na području grada uticali su na znatno smanjenje broja putnika u javnom prevozu, koje trenutno iznosi oko 40 odsto”, navode iz Gradske uprave.

Ističu da je zbog toga izvršena minimalna korekcija redova vožnje, na način koji ne remeti normalno funkcinisanje grada.

“Odjeljenje za saobraćaj i puteve svakodnevno prati stanje na terenu te će se s normalizacijom aktivnosti u gradu i sistem javnog prevoza putnika vratiti u redovno funkcionisanje”, dodaju iz Gradske uprave.

Nezavisne novine

Danas objavljeno

Od zapuštenog dijela Lauša prave multifunkcionalni park

M.

Evo koji dijelovi Banjaluke ostaju bez vode

M.

Planirana isključenja el.enegije za 25.01.2022.godine

Vanja A

Ostavite komentar