26. Januara 2022.

Vraćamo se normalnom životu prije maja? “Početak kraja pandemije”

Big Portal

“Uveren sam da ćemo već od polovine februara imati dramatično manje brojeve novozaraženih, te očekujem da ćemo se na proleće, verovatno pre maja, vratiti normalnom životu”, rekao je dr Popadić i dodao:

“Oprezni sam optimista da bi pojava omikron varijante mogla da bude početak kraja pandemije, a to zatim znači da više neće biti potrebe za dodatnim vakcinama protiv kovida, pa ni sezonskim, jer kovid 19 nije imao sezonski karakter kakav vidimo kod, na primer, gripa.” “Umereni sam optimista da bi pojava omikron varijante mogla da donese kraj pandemije. A zadovoljan, naravno, ne mogu da budem, zato što je ogroman broj ljudi na dnevnom nivou inficiran. Ne mogu da budem zadovoljan ni time što je veliki broj lekara i drugih medicinskih radnika bolestan i ne može da obavlja svoj posao. Ali imam određenu nadu da bio ovo mogao da bude poslednji veliki talas u ovoj pandemiji”, rekao je on.

Na pitanje o tome da li ćemo zvanično skinuti maske, rekao je da to zavisi od odluka Kriznog štaba.

“Zvanično ne znam šta će odlučiti krizni štab. Ali verujem da će epidemiološka situacija biti takva da će rizik za zaražavanje biti neuporedivo manji nego što je sada”, rekao je.

Izrael je objavio studiju po kojoj četvrta doza vakcine ipak radi i kod omikrona, međutim dr Popadić smatra da je četvrta doza vakcine za osetljive grupe ono što je najizvesnije.

“U opštoj populaciji organizacija davanja četvrte doze nema mnogo smisla. Ali za pojedine grupe koje su posebno osetljive mogla bi svakako da donese izvesnu korist. To su na prvom mestu pacijenti koji su oboleli od nekih bolesti zbog kojih dobijaju terapiju koja umanjuje sposobnost njihovog imunosistema da odreaguje i na vakcinu i na virus. I, naravno, osobe s primarnim imunideficijencijama”, rekao je.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare