Vraća se Hummer? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Vraća se Hummer?

Američki div General Motors mogao bi da “vaskrsne” legendarnu marku Hummer.

Američki div General Motors mogao bi da “vaskrsne” legendarnu marku Hummer.

Kako prenose američki mediji, u GM vide veliki potencijal u elektrifikovanju čuvene marke terenskih vozila.

Hummer je prestao da pravi modele 2010. godine, ali aktuelna ogromna popularnost SUV i električnih vozila mogla bi da ga vrati u život.

Hummer je zasnovan na vojnom terencu Humvee (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle – HMMWV odnosno kolokvijalno “Hamvi) koji je 1983. stvorio proizvođač teških vozila AM General.

AM General je prvu civilnu verziju napravio 1992, da bi šest godina kasnije ime brenda kupio GM i izbacio tri vozila – originalni Hummer H1, baziran na vojnom Humveeju, kao i nove modele H2 i H3 koji su se temeljili na manjoj GM-ovoj platformi namenjenoj za civilne verzije.

Nakon desetak godina je Hummerova finansijska održivost dovedena u pitanje, GM je dugo pokušavao da mu omogući opstanak, da bi posle dve godine konačno i ugašen, nakon što je propala prodaja Kinezima.

U međuvremenu, AM General, izvorni tvorac Hummera, nije uspeo da postigne dogovor sa vojskom SAD-a o novoj generaciji vojnog terenca HMMWV 2015.

Nakon skoro deset godina od gašenja, GM razmatra elektrifikaciju svog usnulog brenda kojim bi konkurisao konkurenciji poput Forda i Tesle, a tu je sada i Rivian, koja uveliko razvija električne terence.

GM trenutno radi na dva glavna programa za električna vozila. Prvi je BEV3 koji će razviti krosovere, SUV-ove i niz drugih malih i srednjih modela kojim će GM ostvariti plan o 20 EV modela do 2023.

Drugi deo programa se odnosi na električne kamionete i druga velika vozila, od kojih će neki biti sposobni za silazak s asfalta.

GM u svojoj porodici ima nekoliko velikih SUV-ova kao što su Chevrolet Suburban, Cadillac Escalade i robusni GMC modeli Sierra i Yukon.

B92

Danas objavljeno

Uvodi se zabrana preticanja za kamione na auto-putu?

Vanja A

Ford u problemu: Ne može da isporuči vozila jer nema pločice sa logotipom

Vanja A

Svjetska premijera

Vanja A

Ostavite komentar