Vožnja u dehidriranom stanju jednako opasna kao ona pod uticajem alkohola? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Vožnja u dehidriranom stanju jednako opasna kao ona pod uticajem alkohola?

Voda je važan prijatelj u vožnji, posebno kada je ona duža i po toplom vremenu.

Kakav uticaj alkohol ima na kognitivne funkcije, opšte je poznato. Takođe je poznato do koje mere je opasno, glupo i neodgovorno upravljati automobilom pod uticajem alkohola.  Naravno, ova „praksa“ je zakonom sankcionisana širom zemaljske kugle. Međutim, nije nelegalno voziti kada ste žedni, a po novom istraživanju, možda bi trebalo.

Naime, dobili smo naučnu potvrdu da vožnja u dehidriranom stanju takođe može biti opasna. Dnevno bi trebalo da popijemo dva litra vode, ali statistika kaže da ljudi u proseku popiju znatno manje.

Krećete na put? Pročitajte savete za vožnju po vrućini

Čak i blaga dehidriranost izaziva dovoljan gubitak mentalnog fokusa, koji za posledicu može imati brojne greške za volanom. U studiji o kojoj je reč, učestvovalo je 11 odraslih muškaraca. Oni su uzeli učešće u tri sesije vožnje na simulatoru, s tim što je prva iskorišćena za upoznavanje s postavkom. Preostale dve su simulirale dvočasovnu vožnju, jednu dok su vozači bili „hidrirani“ i drugu dok su bili žedni. Senzori su pratili moždanu aktivnost, dok su kamere vršile monitoring vozača. Incidenti prouzrokovani umorom su bili isključeni iz studije.

Rezultati su pokazali da su vozači u stanju dehidriranosti bili skloniji činjenju malih grešaka, poput izlaska iz vozne trake i kasnog kočenja, a njihova frekvencija je bila slična onoj kao kod vozača pod uticajem alkohola. Međutim, treba naglasiti da bi mali uzorak istraživanja mogao biti ograničavajući faktor prilikom donošenja konačnih zaključaka. Takođe, studija je ustanovila povećanje broja malih grešaka čak i kod dobro hidriranih vozača kako je simulacija napredovala, mada je frekvencija bila mnogo manja u poređenju onoj kod dehidriranih vozača. Ono što je interesantno je da je jedan učesnik morao biti isključen iz studije, jer je konstantno zaspivao tokom sesije.

U suštini, znamo da nedovoljan unos tečnosti može imati uticaj na kognitivne funkcije, brzinu razmišljanja, raspoloženje i zdravlje. Da li je pošteno staviti znak jednakosti između vožnje u dehidriranom i alkoholisanom stanju? Ostavićemo vam da sami dođete do konačnog zaključka.

Vrele Gume.

Danas objavljeno

Stiže novi Porsche

Vanja A

Na koju osovinu staviti bolji par guma?

Vanja A

Ne prave samo Ladu: “Ruski Rolls-Royce” izgleda spektakularno

Vanja A

Ostavite komentar