Vožnja na struju smanjiće za 70% potražnju za naftom - BIGportal.ba
Auto-moto Motori

Vožnja na struju smanjiće za 70% potražnju za naftom

Nagli prelaz na električna vozila koji će predvoditi Kina smanjiće globalni rast potražnje za naftom za 70 posto do 2030. godine, pokazuje istraživanje savjetodavne kuće Carbon Tracker.

U 10 godina Kina bi mogla da uštedi više od 80 milijardi dolara troškova uvoza nafte godišnje zahvaljujući sve konkurentnijim vozilima s pogonom na nove izvore energije (NEV), objavio je Carbon Tracker a prenosi Autoblog.

Računica se bazira na “konzervativnom” scenariju Međunarodne agencije za energiju (IAE), koja predviđa da će električna vozila do 2030. činiti 40 posto ukupne kineske prodaje automobila, te 20 posto prodaje u Indiji i na drugim tržištima u nastajanju.

Trošak uvoza nafte potrebne za proizvodnju goriva za prosječni automobil je deset puta veći od troška nabavke solarne opreme potrebne za proizvodnju struje za pogon električnog vozila, naglasio je Carbon Tracker.

“Posrijedi je jednostavan izbor između sve veće zavisnosti od skupe nafte koju proizvodi strani kartel i domaće električne energije iz obnovljivih izvora čije cijene padaju tokom vremena”, izjavio je glavni autor izvještaja Kingsmill Bond.

Električna vozila igraju ključnu ulogu u nastojanjima Kine da smanji gasove koji menjaju klimu i poboljša kvalitet vazduha u gradovima. Indija je takođe postavila ambiciozne ciljeve prodaje takvih vozila do 2030. godine.

Kina još nije odredila kada će tačno zabraniti proizvodnju i prodaju tradicionalnih automobila, ali neimenovani kineski zvaničnik u industriji je rekao da će nova električna vozila do 2035. činiti polovinu ukupne prodaje svih novih automobila, dok će ostatak biti hibridna vozila.

(B92)

Danas objavljeno

Kako se “rađaju” bahati vozači: Saobraćaj je samo drugi način pokazivanja kulture stanovništva

Vanja A

Ovo su najskuplji kvarovi automobila

Vanja A

Električna Škoda Octavia stiže 2023.

Zeljka

Ostavite komentar