Volvo ulaže milijardu evra u modernizaciju čuvene fabrike iz 1964. - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Volvo ulaže milijardu evra u modernizaciju čuvene fabrike iz 1964.

Švedski proizvođač je objavio kako će u modernizaciju svoje najveće fabrike uložiti oko 10 milijardi švedskih kruna, odnosno oko 960 miliona evra.

Iz kompanije su već najavili kako će uskoro raskrstiti sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i većinu kapaciteta prebaciti na elektrifikaciju game.

Sada su obznanili da planiraju modernizaciju fabrike u Torslandi, a sve kako bi je prilagodili proizvodnji potpuno električnih modela. Osim sklapanja automobila, fabrika će imati i sopstvenu proizvodnju baterija, ali i aluminijskih delova.U sklopu renoviranja pogona Volvo najavljuje uvođenje nove metode proizvodnje aluminijumskih delova koja donosi brojne prednosti po pitanju cene, održivosti i na kraju samih performansi konačnog proizvoda, automobila.

Ova metoda nije velika novost jer istu već koristi Tesla u proizvodnji Modela Y, gde nastoje da u jednom komadu naprave što veće komponente vozila.

U kompaniji Volvu veruju da takva proizvodnja poboljšava energetsku efikasnost, ali i optimizuje prostornost kabine. Manji troškovi ujedno znače i manji uticaj na okolinu.

Elektirčni Recharge koncept iz 2021. najavljuje novi produkcijski Volvo na struju (Foto: Volvo promo)

Modernizacija čuvene fabrike Torslanda uključuje i izgradnju novog bloka u kome će se izrađivati baterije i ugrađivati u pod električnih vozila.

“Ovim ulaganjima činimo važan korak ka našoj potpuno električnoj budućnosti i pripremamo se za još naprednije i bolje električne modele. Torslanda je naša najveća fabrika i imaće ključnu ulogu u našoj aktuelnoj transformaciji ka proizvođaču čistih električnih automobila do 2030.”, rekao je generalni direktor kompanije, Hokan Samuelson.

Pogon u Torslandi je otvoren 1964. godine i trenutno ima godišnji kapacitet od 300.000 vozila.

Izvor: b92

Danas objavljeno

Seul dobio prvi samovozeći autobus

Zeljka

Zenvo TSR-GT je danski hiperautomobil s 1.360 KS

Zeljka

Vozite na rezervi? Nemojte

Zeljka

Ostavite komentar