Volvo u problemu – zbog kvara sistema povukli 730.000 vozila - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Volvo u problemu – zbog kvara sistema povukli 730.000 vozila

Švedski proizvođač automobila je zbog neispravnog sistema automatskog kočenja u hitnim situacijama bio primoran da povuče veliki broj vozila.

Volvo je bio prinuđen da povuče 736.430 vozila širom sveta zbog sistema automatskog kočenja u hitnim situacijama, čuvenog AEB-a, a taj problem je prva uvidela danska kompanija FDM toko testiranja 2019. godine.

“Problem je otkriven tokom testa automatiziranih sistema vožnje (ADAS). Sistem kočenja u hitnim situacijama u slučaju Volva XC60 nije funkcionisao, što znači da automobil nije automatski aktivirao kočnice kao što se očekivalo prilikom prilaska specijalnom testnom jastuku, iako je dizajniran da to učini”, rečeno je tada.

Volvo je preuzeo automobil i vratio ga u Geteborg, gde je ustanovljeno da se radi o problemu većih razmera i da je povezan sa softverskim problemom AEB senzora u vetrobranskom staklu.

Zbog toga su automobili vraćeni u fabriku kako bi se rešio problem koji je prisutan na modelima V90, S90, V60, XC60, XC40 i XC90 proizvedenim od 21. januara 2019. godine.

“Pomoćni sistem koji je dizajniran da zaustavi automobil automatski u specifičnim situacijama i samo kad je sudar neizbežan možda neće funkcionisati kako bi trebao u određenim situacijama i pri određenim temperaturama. To znači da AEB sistem možda neće zakočiti kada se kreće prema određenim objektima, pešacima i biciklistima. Međutim, u slučaju pešaka i biciklista, sistem uvek pruža vizuelno i zvučno upozorenje na sudar, kao i pomoć pri kočenju. Automobili su bezbedni za korišćenje jer problem ne utiče na standardni kočioni sistem. Incidenata nije bilo”, rečeno je iz Volvoa.

Danas objavljeno

Prodavac koji naplaćuje probnu vožnju, a ni razgledanje automobila nije besplatno

Vanja A

Tragom Australa: Kako Renault bira imena za svoje modele

Vanja A

Zimska bajka: Samo 14 primjeraka ekskluzivnog Rolls-Royce Cullinana

Vanja A

Ostavite komentar