6. Oktobra 2021.

Volvo povlači 260.000 vozila nakon smrtnog slučaja zbog spornog vazdušnog jastuka

Big Portal

Problem se odnosi na sporni vazdušni jastuk, koji može ozbiljno da povredi, pa čak i usmrti putnika, kaže se u izveštaju NHTSA. U suštini, radi se o sličnom problemu koji je pogodio veći deo automobilskog sveta kada je izbila afera s vazdušnim jastucima kompanije Takata.

Što se Volvoa tiče, ZF-ov vazdušni jastuk je podložan kombinaciji negativnog uticaja visoke temperature i vlažnosti. Takav ambijent može da prouzrokuje degradaciju mehanizma za naduvavanje u vazdušnom jastuku i formira čestice nalik prašini.

Ovaj kvar može prouzrokovati nasilnije aktiviranje vazdušnog jastuka, koje čak može lansirati metalne šrapnele ka putniku. Nažalost, Volvo je potvrdio da je došlo do najmanje jednog smrtnog slučaja izazvanog ovim problemom, negde pre juna 2019.

Poziv na korektivnu intervenciju se odnosi na više od četvrt miliona vozila u SAD, Kanadi i Meksiku. Prvi model koji se spominje u izveštaju je luksuzni S80 iz 2001-2006., dok je drugi manji S60 sedan iz 2001-2009.

Volvo je poslovično posvećen bezbednosti svojih korisnika, tako da je ovakva akcija i bila očekivana, bez obzira što su dotična vozila već dugo van proizvodnje, uz samo jedan prijavljen incident.

Retko koja automobilska kompanija je do te mere posvećena bezbednosti kao što je to Volvo. U kompaniji kažu da će svi sporni vazdušni jastuci biti u potpunsti zamenjeni bez ikakvih troškova po vlasnike vozila. Nove verzije koriste drugačiji, stabilniji sklop za naduvavanje, koji nije podložan negativnom uticaju okoline.

Vrele Gume

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare