12. Jula 2022.

Volvo “kopira” Stellantis

Big Portal

Volvo Cars je objavio da će napustiti Asocijaciju evropskih proizvođača automobila (ACEA), do kraja ove godine.

Ova marka, koja planira da od 2030. bude čisto električna, saopštila je da njena strategija po pitanju održivosti „nije u potpunosti usklađena s pozicioniranjem ACEA-e i načinom funkcionisanja u ovoj fazi. Shodno tome, mi smatramo da je bolje da za sada zauzemo drugačiji kurs.“

Iz Stellantisa su takođe prošlog meseca javili da će izaći iz ACEA-e do kraja godine, što je deo novog pristupa rešavanja problema vezanih za prevoz, što uključuje otklon od tradicionalnih lobirajućih aktivnosti.

Italo-američko-francuska korporacija, koja pod svojim krovom ima 14 marki, saopštila je da će organizovati sopstveni godišnji događaj da bi se nosila s izazovima u oblasti prevoza. Na Volvo i Stellantis se kombinovano odnosilo 21,5 odsto prodaje u regionu tokom pet meseci, kažu podaci ACEA-e.

Volvo i ACEA su imali priično različite reakcije na evropske napore u vezi s ukidanjem prodaje automobila s motorima SUS do 2035.

ACEA je prošlog meseca saopštila da je „zabrinuta“ što je Evropski parlament odbacio napore oko regulisanja 100-odstotnog smanjenja emisije CO2 kod novih automobila od 2035., već je u suštini jednostavno zabranio prodaju automobila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem nakon tog datuma.

Volvo, kao i Ford Motor, podržali su plan EU.

„Mi ćemo biti čisto električna kompanija pet godina pre planirane zabrane, tako da zašto ne bismo javno istupili i rekli da mislimo da je to najbolje za naš poslovni model, naše kupce i našu planetu“, rekao je u nedavnom intervjuu šef Volvoa, Džim Rouen.

Mada nije bio spreman da objavi Volvoove planove vezane za izlazak iz ACEA-e u tom momentu, uprkos tome što je bio upitan da li će švedski proizvođač napustiti ovu organizaciju, on je rekao da kako elektrifikacija postaje preovlađujuća, „verovatno će biti drugih organizacija koje će se pojaviti i pokušati da ujedine industriju, spajajući najbolje umove s industrijskog stanovišta.“

Volvo je pojasnio da je otvoren za pridruživanje takvoj organizaciji, zatraživši od drugih proizvođača da budu deo dotične grupe.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare