26. Septembra 2021.

Volvo će proizvoditi isključivo električne automobile prilagođene veganima, bez kože i od recikliranih materijala

Big Portal

Kako su saopštili iz kompanije „Volvo“, promene koje najavljuju su odgovor na zabrinutost kupaca i pokreta za zaštitu životinja, ali i uticaja koje intenzivno stočarstvo ima na životnu sredinu.

https://twitter.com/volvocars/status/1440939487790518272

Takođe, to se poklapa i sa težnjama „Volvoa“ da do 2030. godine ponudi paletu automobila isključivo na električni pogon.  Model “C40 Recharge” je prvi novi potpuno električni modeli u čijem enterijeru neće biti korišćena koža.

Pored toga, dodaju u kompaniji, aktivno se radi i na pronalaženju visokokvalitetnih i održivih izvora za mnoge materijale koji se koriste u automobilskoj industriji.

Do 2025. godine nameravaju da se 25 odsto materijala u njihovim automobilima sastoji od recikliranih i bio-razgradivih materijala.

Kao deo svojih klimatskih akcionih planova, takođe imaju za cilj da svi njihovi neposredni dobavljači koriste energiju iz potpuno obnovljivih izvora.

Potpuno električni model “C40 Recharge” već je bez kože, a kompanija eksperimentiše sa novim materijalima, kao što je nordiko – napravljen od otpadaka drveta, recikliranih čepova i plastičnih boca – koji, kako naglašava Robin Pejdž, glavni dizajner „Volvoa“, ima istu „mekoću i toplinu“ kao koža.

Proizvođač automobila takođe ima za cilj da koristi reciklirani poliester kako bi smanjili ugljenični otisak i platno od lana koji se uzgaja u Švedskoj između useva čime se obnavlja zemljište. „Volvo“ će takođe koristiti lanena vlakna za oblaganje unutrašnjosti vrata.

„Potrošači nisu samo usredsređeni na održivost krajnjeg proizvoda, već i na materijal koji u njega ulazi, uključujući i sve ostale dobavljače“, naglašava Stjuart Templar, direktor sektora globalne održivosti.

Izvor: RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare