Volkswagen vlada Evropom, ali i svijetom - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Volkswagen vlada Evropom, ali i svijetom

Nedoumica više nema posle saopštenja Toyote da je u prošloj godini prodala 10,59 miliona vozila širom sveta.

Najviše automobila u 2019. godini u svetu prodala je namačka grupacija Volkswagen. Nedoumica oko toga da li veliki rival Toyota možda bio bolji – više nema, s obzirom da je japanski proizvođač zvanično obelodanio da je u prošloj godini prodao 10,59 miliona vozila širom sveta.

Kako je ranije Volkswagen saopštio da je isporučio 10,83 miliona jedinica, jasno je da je u 2019. nadmašio svog velikog konkurenta. I ne samo njega.

VW grupacija bila je uspešnija i od alijanse Renault-Nissan, koja je prošle godine ukupno prodala 10,75 miliona vozila, čime je takođe nadmašila i Toyotu i zauzela drugu poziciju.

Naime, Nissan je u 2019. isporučio 5,65 miliona automobila, Renault 3,9, a treći proizvođač koji posluje u okviru alijanse – Mitsubishi, doprineo je ukupnoj prodaji sa 1,2 miliona vozila.

Podsećamo, američki General Motors (GM) bio je više od sedam decenija šampion po prodaji vozila u svetu, pre nego što da je s trona svrgnula Toyota 2008. godine. Prodaja GM-a se poslednjih godina smanjila, tako da ova kompanija iz Detroita sa oko 9 miliona prodatih vozila godišnje više nije stvarni takmac u ovoj trci na tri staze.

Zanimljivo je da je Toyotina prošlogodišnja prodaja povećana za 2,0% u odnosu na 2018, dok je Nissanova pala za skoro 3,0 procenta. Mitsubishi beleži rast prodaje od čak 18 odsto na godišnjem nivou, a Renault 3,0 odsto.

Kompaniju Nissan, drugog najvećeg proizvođača automobila u Japanu, prošle godine potresao je skandal vezan za hapšenje izvršnog direktora Karlosa Gona, koji je optužen za finansijske zloupotrebe.

Foto: Nissan promo

Danas objavljeno

Porsche Taycan treći najprodavaniji model

Vanja A

BMW debituje s „Neue Klasse“ u vidu električne serije 3 2025. godine

Vanja A

Gordon Murray T.50 zvuk kakav odavno nismo čuli (VIDEO)

Vanja A

Ostavite komentar