Volkswagen ukida Passat i u Evropi? - BIGportal.ba
Auto-moto Šuška se šuška Uncategorized

Volkswagen ukida Passat i u Evropi?

Pored Passata, na listi za odstrel je i kupe-limuzina Arteon.

Nakon vesti da će Volkswagen 2023. godine prestati da proizvodi Passat u SAD, stiže i najava gašenja evropskog Passata.

Volkswagen je prvobitno nameravao da proizvodnju sledeće generacije Passata za Evropu premesti iz Nemačke u Tursku, ali je prolongiranje sirijskog konflikta nateralo ovog auto-giganta da promeni planove.

Nakon toga je odlučeno da se novi Passat od 2023. izrađuje u Slovačkoj, u pogonu u Bratislavi uz investiciju vrednu milijardu evra.

Ipak, kako tvrdi Automotive News Europe, Volkswagen je na kraju odlučio da okonča proizvodnju limuzinske verzije Passata u Evropi, kada aktuelna generacija završi svoj životni vek. To bi, prema istom izvoru, trebalo da se dogodi 2023. godine.

Passat Variant (Foto: VW promo)

Međutim, Passat ne bi bio potpuno ugašen kao model, s obzirom da bi karavan vaerzija (Variant) nastavila da se pravi i u narednoj generaciji.

Razlog za ovako radikalnu odluku Volkswagena (ako se navodi obistine), treba tražiti u tome što prodaju Passat limuzine sve više ugrožava model koji takođe proizvodi VW grupacija, a to je Škoda Superb. Volkswagen, navodno, ne bi želeo da njegova dva model budu rivali jedan drugom na tržištu.

Takođe, nemački proizvođač je shvatio da se limuzine sve manje kupuju u bogatijim evropskim zemljama, koje su bile glavno tržište Passata, usled rasta popularnosti SUV/krosover vozila.

Arteon Shooting Brake (Foto: VW promo)

Sa druge strane, u centralnoj i istočnoj Evropi, gde su sedani i dalje traženi, VW grupa će forsirati prodaju Superba.

Kako piše Automotive News Europe, Volkswagen se tu neće zaustaviti. U planu je ukidanje modela koji je proizašao upravo iz Passata, a to je Arteon.

Tako će aktuelna generacija Arteona biti ujedno i poslednja, a osim kupe-limuzine, ugasiće se i Shooting Brake koji je tek nedavno počeo da se proizvodi.

Model Passat je trenutno najdugovečniji putnički automobil u gami Volkswagena. Prva generacija je debitovala skoro pre pola veka, 1972. godine.

Aktuelna, osma generacija evropskog Passata lensirana je 2015. godine.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Spoj bicikla i električnog automobila: UILA je izrađen pomoću 3D štampača, juri 25 km/h (VIDEO)

Vanja A

Mercedes prvi u Njemačkoj smije i bez vozača

Vanja A

Ništa od VN Kine i u 2023. godini

Vanja A

Ostavite komentar