Volkswagen Tayron stiže u Evropu - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Volkswagen Tayron stiže u Evropu

Volkswagenova ponuda za kinesko tržište je bogata i u nekim slučajevima ekskluzivna jer mnogi modeli nisu dostupni izvan ove zemlje, međutim jedan bi mogao uskoro stići u Evropu.

Radi se o SUV-u pod nazivom Tyron koji je baziran na MQB platformi. Najavljen je u martu 2018. godine konceptom Advance Mid-Size SUV te je postao model ekskluzivan za Kinu.

Evropski Tayron ne bi bio veliko iznenađenje jer se o njemu priča još od pojave koncepta. Proizvodnja će navodno početi 2024. godine, tako da će to biti vjerovatno model baziran na sljedećoj generaciji Tayrona.

Kada je riječ o dimenzijama, Tayron je malo veći od Tiguana, ali manji od njegove produžene verzije – Tiguana Allspace.

Automobil je postavljen na Volkswagenovu modularnu MQB mehaničku platformu i očekuje se da će za pogon koristiti 2.0 TSI turbo benzinac, u verzijama sa 180 KS i 220 KS. Prednji pogon će biti standard, a u ponudi će biti i pogon 4×4, kao i opcioni automatizovani 7-stepeni mjenjač sa duplim kvačilom.

Ipak, prema internim dokumentima iz Volkswagena do kojih je došao magazin Automotive News Europe, veliki SUV sa sedam sjedišta će stići i na evropsko tržište. Proizvodiće se u postrojenju u Wolfsburgu u Njemačkoj, a upravo ovaj model bi mogao da zamijeni Tiguan Allspace sa sedam sjedišta.

(B92)

Danas objavljeno

Motorola je napravila električni automobil 20 godina pre kompanije Tesla

Vanja A

Mercedes osvježio B klasu

Zeljka

Za zatvor: Rimčevom Neverom usred dana jurio 328 km/h

Zeljka

Ostavite komentar