4. Juna 2022.

Volkswagen “preskače” Teslu

Big Portal

Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, Herbert Diess je rekao da bi ublažavanje problema u lancu snabdevanja verovatno pomoglo nemačkom automobilskom gigantu da uhvati zalet u narednim mesecima, piše PCPress.

„Tržišta su uvek vezana za budućnost“, rekao je Diess na pitanje zašto su investitori dali ogromnu prednost Tesli u odnosu na druge tradicionalne proizvođače automobila, kao što je Volkswagen.

Tesla u ovom trenutku ima ozbiljnu prednost. Tesla je verovatno najdigitalizovanija automobilska kompanija na svetu. Ipak, verujem da ih možemo prestići po pitanju broja isporučenih vozila na godišnjem nivou do 2025. godine“, rekao je Diess.

Diess je rekao da je Tesla uspela da pokaže dobre rezultate i visok prinos uz kredibilan poslovni model. Međutim, on je ponovo potvrdio svoje uverenje da bi Volkswagen uskoro mogao da zatvori jaz kada je u pitanju prodaja električnih vozila.

„Mislim da će za Teslu, povećanje sada verovatno biti malo izazovnije. Otvaraju nove pogone a mi pokušavamo da zadržimo brzinu. Mislimo da ćemo u drugoj polovini godine uhvatiti zalet“, rekao je Diess.

Kriza lanca snabdevanja

Više od dve godine nakon pandemije koronavirusa, automobilska industrija nastavlja da se bori sa izazovom nabavke ključnih delova i proizvodnje dovoljno vozila da zadovolji potražnju. Očekuje se da će nedostatak kritičnih zaliha, posebno kada je u pitanju proizvodnja baterija, biti stalno ograničenje za rast prodaje električnih vozila u godinama koje dolaze.

Međutim, Diess je rekao da postoje ipak neke pozitivne stvari. On očekuje da će se od sredine godine videti izvesno olakšanje na tržištu snabdevanja poluprovodnika.

„Rekao bih da ćemo do sredine godine videti ublažavanje ove situacije i u drugom poluvremenu trebalo bi da budemo u boljoj formi ako se situacija ne pogorša, što ja mislim da neće biti slučaj“, rekao je Diess.

Na pitanje, da li to znači da bi kriza poluprovodnika mogla da se završi u drugoj polovini godine, Diess je odgovorio: „Ne bih rekao da će biti kraj, ali vidimo da se situacija mnogo poboljšala. Mislim da se lanci snabdevanja i tržište polako vraćaju u normalu.”

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare