Volkswagen postigao nagodbu sa bivšim čelnicima od 288 miliona evra - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Volkswagen postigao nagodbu sa bivšim čelnicima od 288 miliona evra

Kako prenosi Tanjug, nemački proizvođač automobila Folksvagen (VW) je saopštio da je sa bivšim čelnicima kompanije, uključujući bivšeg izvršnog direktora Martina Vinterkorna, postigao nagodbu od 288 miliona evra u vezi sa skandalom “dizelgejt“.

Na ime nagodbe, iz VW-ov programa osiguranja od odgovornosti direktora i zvaničnika biće isplaćeno oko 270 miliona evra, a u to je uključeno i poravnanje sa bivšim direktorom Audija Rupertom Štadlerom, prenosi agencija Rojters.

Nagodba još treba da bude odobrena na godišnjoj generalnoj skupštini kompanije 22. jula.

Folksvagen je krajem marta saopštio da će tražiti odštetu od Vinterkorna i Štadlera zbog kršenja dužnosti vođenja brige prema zakonu o akcijama korporacije. VW je zaključio da je Vinterkorn prekršio svoju dužnost, jer nije u potpunosti i dovoljno brzo razjasnio okolnosti u vezi sa upotrebom nezakonitog softvera u nekim dizelim motorima prodatim na tržištu Severne Amerike između 2009. i 2015. godine. Kao deo dogovora, Vinterkorn i Štadler platiće 11,2 miliona evra, odnosno 4,1 milion evra.

Bivši član Upravnog odbora Audija Štefan Knirš je pristao da plati milion evra, a bivši član Upravnog odbora Poršea Volfgang Hac 1,5 miliona evra, saopštio je VW.

Izvor: Tanjug.rs

Protiv bivšeg šefa Folksvagena podignuta optužnica zbog lažne izjave

Kako prenosi Hina, državno tužilaštvo u Berlinu podiglo je optužnicu protiv bivšeg šefa koncerna Folksvagena Martina Vinterkorna zbog davanja lažne izjave pred istražnim povereništvom Bundestaga povodom afere s manipulacijom motora ove kompanije.

Vinterkornu se konkretno prebacuje da je početkom 2017. pred istražnim povereništvom Bundestaga, koje se bavilo aferom oko manipulacije vrednosti štetnih materija kod Folksvagenovih motora, dao lažnu izjavu u vezi s trenutkom od kojeg je on sam bio upućen u to da se u automobilima koristi softver za manipulaciju.

Prema navodima tužilaštva Vinterkorn je naveo kako je tek u septembru 2015. bio obavešten o tome kako je u upotrebi softver koji prepoznaje testiranje motora te automatski smanjuje snagu, a time i količinu štetnih materija, što stvara lažnu sliku o ekološkom učinku motora. Prema optužnici Vinterkorn je međutim već u maju iste godine bio obavešten o upotrebi zabranjenog softvera i o tome nije obavestio deoničare.

Dnevnik Bild javlja, pozivajući se na izvore u krugu saradnika Vinterkorna, kako bivši menadžer Folksvagena podizanje optužnice smatra „predizbornom kampanjom“ vladajuće koalicije uoči jesenjih parlamentarnih izbora. Njegova kancelarija tvrdi da je ono što mu sada prebacuje Državno tužilaštvo u Berlinu već predmet procesa koji se protiv Vinterkorna vodi pred sudom u Braunšvajgu.

Izvor: Hina / N1

Foto: arhiva Autoblog.rs

Danas objavljeno

Kako se Dacia u krizi probila na vrh

Vanja A

Na elektrifikovane automobila se odnosila gotovo petina prodaje u trećem kvartalu u Evropi

Vanja A

Da li je ova Honda CR-X oldtajmer iz snova?

Vanja A

Ostavite komentar