Volkswagen planira izgradnju šest fabrika baterijskih ćelija - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Volkswagen planira izgradnju šest fabrika baterijskih ćelija

Nemački automobilski div Volkswagen je objavio da će u Evropi izgraditi šest fabrika baterijskih ćelija do 2030. godine kako bi osigurao uslove za masovnu proizvodnju električnih vozila.

VW će postrojenja graditi sam i u partnerstvu s drugim firmama, a zacrtao je proizvodni kapacitet od 240 gigavat sati godišnje.

“E-mobilnost je postala osnovni deo našeg poslovanja. Sada sistematski integrišemo dodatne etape u naš lanac vrednosti”, izjavio je izvršni direktor VW-a Herbert Diess na skupu koji je organizovala kompanija.

“Osiguravamo dugoročnu istaknutu poziciju u trci za najbolju bateriju i najbolje korisničko iskustvo u doba mobilnosti s nultom emisijom (štetnih gasova)”, dodao je Diess.

Do 2023. kompanija želi da razvije novu, standardizovanu prizmatsku baterijsku ćeliju i tako podupre zacrtano smanjenje troškova kroz pojačanu proizvodnju ćelija u vlastitim pogonima.

“Troškove baterijskih sistema smanjićemo u proseku znatno ispod nivoa od 100 evra po kilovat satu”, tvrdi je član upravnog odbora Thomas Schmall.

“Zahvaljujući tome e-mobilnost će napokon postati cenovno prihvatljiva i dominantna tehnologija”, poručuje Schmall.

Početkom decembra prošle godine Benchmark Mineral Intelligence (BMI) je objavio da su troškovi baterijskih ćelija za električne automobile pali na prosečnih 110 dolara po kilovat satu, čime su postali konkurentni vozilima s SUS motorima, navodi Reuters.

VW je danas najavio i partnerstvo s naftnom kompanijom BP i vodećim evropskim elektroenergetskim firmama Enel i Iberdrola na proširenju infrastrukture za punjenje električnih vozila.

Izvor:Seebiz.eu
Foto:Autoblog.rs

Danas objavljeno

Najavljen električni Lexus

Vanja A

Pored elektrifikacije na snazi je i „veganizacija“ automobilske industrije

Vanja A

Hamilton: Pobijediti Ferstapena za osmu titulu bio bi moj najznačajniji trijumf

Vanja A

Ostavite komentar