Volkswagen i Microsoft će sarađivati na rješenjima autonomne vožnje - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Volkswagen i Microsoft će sarađivati na rješenjima autonomne vožnje

Microsoft i Volkswagen već više od dve godine sarađuju na razvoju rešenja za autoindustriju u oblaku, kroz projekat Volkswagen Automotive Cloud.

Ovu saradnju će sada proširiti i dodatnim zajedničkim projektom koji će se baviti rešenjima za autonomnu vožnju, koja će biti ugrađena u sve Volkswagenove digitalne usluge i ponude za deljenje rešenja mobilnosti.

Na Microsoftovoj platformi Azure Volkswagenova softverska ćerka-firma Car.Software Organisation će praviti Automated Driving Platform, platformu koja će poslužiti kao osnova za razvoj softvera za autonomna vozila. Sličan projekat, podsećamo, Microsoft je nedavno ugovorio i s General Motorsovom kompanijom koja razvija autonomna vozila, Cruise.

“Kombinovanjem naše sveobuhvatne stručnosti u razvoju povezanih rešenja za vožnju s Microsoftovim cloudom i softverskim inženjerstvom ubrzaćemo isporuku sigurnih i udobnih usluga mobilnosti”, poručili su iz Volkswagena.

Napredna ADAS rešenja (aktivni sistemi pomoći vozaču) i AD (autonomna vožnja) biće fokus ove saradnje. Ona imaju potencijal da poboljša bezbednost putnika u saobraćaju, smanje gužve i učine mobilnost još udobnijom.

Međutim, za njihov daljnji razvoj je važno imati kompjuterske resurse koji se mogu skalirati, jer je svakodnevno potrebno obrađivati podatke o putu, uslovima vožnje, izbegavanju prepreka i ponašanju vozača. Na bazi tih podataka se treniraju, simuliraju i proveravaju funkcije automatizovane vožnje i sistemi mašinskog učenja koji upravljaju vozilima. Ovo učenje će se unutar Volkswagen Grupe ubuduće obavljati kroz Microsoftovu platformu Azure, koja će moći obraditi velike količine podataka i skrati vreme ciklusa u razvoju s meseci na nedelje.

Autor: SEEbiz/Bug.hr
Foto:Volkswagen

Danas objavljeno

F1 u Singapuru do 2028.

Vanja A

Smartfon nebjezbedan u vožnji, a šta je sa ekranom multimedijalnog sistema?

Vanja A

Samo 15 odsto Nijemaca razmišlja da kupi električni automobil

Vanja A

Ostavite komentar