Volkswagen donio odluku koncept ID.X ulazi u proizvodnju kao ID.3 GTX - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Volkswagen donio odluku koncept ID.X ulazi u proizvodnju kao ID.3 GTX

Može li električar biti “hot hatch”? Zašto ne! Tako barem misle u VW-u, koji će ID.3 asortiman upotpuniti sportskom GTX verzijom.

Bit će to treći model u nizu sportskih automobila koje predestavlja njemački proizvođač, no performanse će biti nešto skromnije od najavljenih.

Prije nekoliko mjeseci Volkswagen je predstavio prototip električnog hot hatcha ID.X, koji je jednostavno bio sportski ekvivalent ID.3. I dok se činilo da je automobil spreman za proizvodnju, ostao je koncept čija je budućnost bila neizvjesna. Sada su, međutim, sumnje otklonjene .

Prema britanskom portalu Auto Express, izvršni direktor Volkswagena Ralf Brandstätter potvrdio je tokom razgovora na IAA -i u Münchenu da će ID.X uskoro biti dostupan na tržištu pod imenom ID.3 GTX. To znači da će to biti treći GTX model, nakon ID.4 i ID.5 (čija se službena premijera još čeka).

Volkswagen donio odluku. Koncept ID.X ulazi u proizvodnju kao ID.3 GTX

Kada možemo očekivati ID.3 GTX sa 300 KS?

Premijera će se najvjerojatnije održati 2022. Automobil, međutim, neće imati impresivne performanse kao prototip, koji je imao tandem elektromotora od 330 KS i ubrzavao do stotke za 5,3 sekunde. Iako će zadržati pogon na sve točkove, motori će generisati nešto manje energije. Vjerovatno ćemo pronaći isti komplet kao ID.4 GTX , koji ima ukupno 300 KS.

Moram priznati da su to još uvijek prilično dobre performanse za hot hatch, čija će masa oscilirati oko 1400 kg. Nadamo se da će i ostale najavljene karakteristike, poput načina drifta i vanjskih detalja te završnih obrada takođe ući u fazu proizvodnje.

(Automobili.ba)

Danas objavljeno

Tragom Australa: Kako Renault bira imena za svoje modele

Vanja A

Zimska bajka: Samo 14 primjeraka ekskluzivnog Rolls-Royce Cullinana

Vanja A

Kupuju domaće: Koji su najprodavaniji automobili na velikim europskim tržištima

Vanja A

Ostavite komentar